Marcel en Tyrone Sterkenburg: Olympische worsteldroom tegen de stroom in

Marcel en Tyrone Sterkenburg
Marcel en Tyrone Sterkenburg © RTV Utrecht
Utrecht - Goud winnen op de Olympische Spelen. Het is de ultieme droom van iedere topsporter. Dat bereiken is voor iedereen moeilijk maar voor sommige topsporters liggen er meer obstakels op de weg dan voor andere.
Als je in Nederland tophockeyer of schaatser bent, of atleet of wielrenner, dan zijn de faciliteiten top en wordt alles voor je geregeld en betaald. Tyrone en Marcel Sterkenburg, wonend in Hilversum maar al hun hele sportleven lid van de Utrechtse worstelvereniging De Halter, kennen die luxe niet. "Er is weinig geld vanuit NOC*NSF omdat Nederland de laatste jaren in het worstelen weinig heeft gepresteerd."
Hoe marginaal worstelen in Nederland geworden is blijkt ook uit het feit dat er geen bondscoach meer is. "We hadden een Pool, maar die moest geld bijleggen. Hij is nu bondscoach in Noorwegen. Daar verdient hij 80.000 euro per jaar", vertelt Marcel. De twee reizen regelmatig naar Noorwegen om met hun oud-coach te trainen.
Marcel en Tyrone Sterkenburg in Een Berg Sport
De twee moeten hun sport, en hun Olympische droom, dan ook grotendeels zelf bekostigen. "De bond heeft geen geld, van het NOC*NSF krijgen we een kleine bijdrage en sponsors vinden is moeilijk voor zo'n kleine sport. We doen veel op eigen bijdrage."
Onze Poolse bondscoach moet geld bijleggen. Hij vertrok naar Noorwegen en verdient nu 80.000 per jaar
Marcel Sterkenburg
Toch jagen de broers hun droom na, al moeten ze daar vaak voor naar het buitenland. "Het grootste deel van de tijd trainen we in het buitenland, omdat we daar meer goede trainingspartners hebben", zegt Tyrone. "In Nederland is mijn broer mijn enige geschikte tegenstander, en die is tien kilo zwaarder", vult Marcel aan. "In Nederland doen we eigenlijk alleen krachttraining."
Ooit was dat anders. Utrecht was de worstelhoofdstad van Nederland, met drie toonaangevende verenigingen: De Halter, Olympia en SDZ. Samen brachten die drie clubs zeven teams op de been, waardoor er altijd goede sparringpartners voorhanden waren. Toch zijn de broers nog steeds trots om hun club. "We mogen dit weekend het internationale paastoernooi van De Halter openen, trotser op mijn club kan ik niet worden."

Twee kwalificatiekansen

Voor de Spelen van Parijs zijn er nog twee kwalificatiekansen: volgende week in Bakoe, en in mei in Istanbul. De voorbereiding op die twee kwalificatietoernooien liep niet helemaal zoals gewenst. "We hebben allebei kinkhoest opgelopen, waardoor we het trainingskamp in Noorwegen moesten verlaten", aldus Tyrone. Zorgen maakt de tweeling zich niet. "Inmiddels zitten we aan de antibiotica, het gaat al een stuk beter."
En dus is de tweeling optimistisch over de kansen om Parijs te halen. Op junioren-WK's presteerden ze de laatste jaren goed, met goud en zilver. "Maar bij de senioren is het veel moeilijker." En dan moeten ze zich ook nog eens kwalificeren in Europa. "Dat is het sterkste werelddeel als het om worstelen gaat."
Mocht het niet lukken, is dat het niet het einde van de worstelloopbaan van de twee Halterleden. "Dan gaan we doortrainen voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles", zegt Tyrone. "Bij die Olympische Spelen zijn we 27. Dan zouden we echt op onze top moeten zijn."

Olympiërs in Een Berg Sport

Tyrone en Marcel Sterkenburg waren afgelopen vrijdag te gast in Een Berg Sport bij RTV Utrecht. Daar schoven eerder al hockeyster Yibby Jansen van SCHC en judoka Michael Korrel uit Vianen aan. Tot aan de zomer zit er elke week een Utrechtse olympiër aan tafel. Volgende week schuift David Harte aan. De doelman van Kampong gaat namens Ierland naar Parijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.