Invallers FC Utrecht doen PEC Zwolle pijn in de tweede helft: 'Een gouden hand wil ik het niet noemen'

© Orange Pictures
Utrecht - FC Utrecht heeft een dikke zege geboekt op PEC Zwolle. Het werd in de Galgenwaard 5-1. Iets waar het in de eerste helft nog niet naar uit zag. Bij rust was het 0-0. De invallers maakten het verschil woensdagavond.
De eerste twintig minuten gebeurde er weinig. Er was veel strijd en beide clubs wilde voetballen, maar kansen leverde dat niet op. Naar mate de minuten verstreken werd het eigenlijk steeds rommeliger op het veld. In de 22e minuut was de eerste kans te noteren voor FC Utrecht, toen Bozdogan uit de draai langs het Zwolle-doel schoot.
Luister terug: De hoogtepunten van FC Utrecht - PEC Zwolle
Na een half uur spelen kreeg FC Utrecht de grootste kans tot dan toe. Vesterlund bediende Jensen, maar de raakte de bal niet goed. Zijn inzet belandde op de paal.

Gouden wissel(s)

In de tweede helft gooide trainer Jans het over een andere boeg. Hij wisselde maar liefst drie spelers en dat wierp meteen zijn vruchten af. Invaller Van der Maarel gaf een afgemeten voorzet op Lidberg, een andere wissel. De Zweede kopte op de paal, maar Lammers werkte de rebound binnen.
Ik ben altijd maximaal mijn best blijven doen
Isac Lidberg
In de 49e minuut, twee minuten na de openingstreffer, verdubbelde FC Utrecht de score. Toornstra kegelde de pal vanaf een meter of vijfentwintig snoeihard binnen. "De eerste helft was duisternis, de nacht, de tweede helft was volop zon", was trainer Ron Jans poëtisch na afloop. "Een gouden hand wil ik het niet noemen. Vesterlund was één van onze beste spelers in de eerste helft, maar hij kon niet verder. Zijn vervanger Van der Maarel deed dingen die ik hem nog nooit heb zien doen. Lidberg laat zien dat hij veel beter kan voetballen dan iedereen denkt en vergeet Adrian Blake niet. Die scoort zijn eerste goal."
Ron Jans: 'Tweede helft volop zon'
Na de stormachtige fase sukkelde FC Utrecht in slaap. PEC profiteerde en stuurde Thy diep. Barkas kwam uit zijn goal waar hij beter kon blijven staan en het was 2-1.

Lidberg werpt schroom van zich af

FC Utrecht kroop weer op. Lidberg bracht de marge terug op twee in de 77e minuut. Hij tikte simpel binnen op een hakje van Fraulo. Drie minuten later maakte Lidberg er ook nog 4-1 van, nadat hij snel bediend werd na een slimmigheidje van Van der Maarel.
Isac Lidberg: 'Een heel lekker gevoel'
"Ik had niet zo'n goede start in Utrecht. Dan is dit wel heel erg fijn", blikte Lidberg terug. "Mijn blessure zorgde voor extra vertraging, Ik zit eigenlijk nog in opbouw. Dan geven twee doelpunten een heel goed gevoel."
Dit was mooi en bijzonder, het smaakt naar meer
Mark van der Maarel
Het slotakkoord was voor invaller Adrian Blake. De Brit kon na gallery play van FC Utrecht probleemloos afronden.

Van der Maarel Man of the Match

© Orange Pictures
Mark van der Maarel, die bezig is met de laatste wedstrijden van zijn carrière, werd beloond met de Man of the Match Award. "Het is bijzonder dat ze me zo graag zien. Ik merkte het al tijdens het warmlopen. Als het dan ook nog zo'n tweede helft wordt is heerlijk. Ik kan het nog niet bevatten hoe enthousiast het publiek is. Het is mooi en bijzonder en smaakt voor mij persoonlijk nog naar meer", om met een lach te vervolgen, "Ik hoop dat de trainer toch ziet dat ik nog wat kan brengen."
Mark van der Maarel: 'Dit smaakt naar meer'
FC Utrecht heeft nu 39 punten uit 28 wedstrijden en is terug op plaats acht. Zondag speelt het in Friesland tegen Heerenveen.

FC UTRECHT - PEC ZWOLLE 5-1

47' Sam Lammers (1-0)
49' Jens Toornstra (2-0)
60' Lennart Thy (2-1)
77' Isac Lidberg (3-1)
80' Isac Lidberg (4-1)
87' Adrian Blake (5-1)

(Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük)

Liveblog

90' Het is afgelopen. FC Utrecht behaalt een dikke zege op PEC Zwolle.
90' Van der Maarel wordt uitgeroepen tot man van de wedstrijd.
Luister terug: FC Utrecht komt op 5-1

87' GOAL!!! FC Utrecht tikt PEC Zwolle alle kanten op. Blake en Iqbal ruziën om de bal binnen te schieten. Het wordt Blake.

83' FC Utrecht gaat weer wisselen: Iqbal en Blake voor Jensen en Lammers

80' GOAL!!! Daar is ie weer. Lidberg tikt beheerst de 4-1 binnen na een slimme snelle ingooi van Van der Maarel.

78' Het hakje was van Fraulo. Als Van der Maarel na een hakje nu ook een bal aanneemt á la Dennis Bergkamp.
Luister terug: FC Utrecht maakt 3-1

77' GOAL!!! Lidberg rond af na een overstapje en een hakje.

67' Vrije trap FC Utrecht. Toornstra schiet in de handen van Schendelaar.
61' FC Utrecht werd in slaap gesust. Het is weer een wedstrijd.
Luister terug: PEC Zwolle maakt 2-1

60' GOAL!!! Er gaat van alles mis bij FC Utrecht. Als klap op de vuurpijl komt Barkas te vroeg uit zijn doel. Thy pakt het cadeautje uit.

53' FC Utrecht speelt PEC Zwolle ineens aan bonken.
Luister terug: FC Utrecht komt op 2-0
49' Jans heeft een gelukkige hand met wisselen.

49' GOAL!!! Daar is de 2-0. Toornstra pegelt van 25 meter binnen. De oudjes bepalen de wedstrijd. Zijn vierde van het seizoen.

Luister terug: FC Utrecht komt op 1-0

47. GOAL!!! Vander Maarel met schitterende voorzet en Lidberg kopt bij de tweede paal op de paal. Lammers scoort in de rebound.

46' De tweede helft is begonnen.
46' FC Utrecht wisselt drie keer aan het begin van de tweede helft. Lidberg voor Boussaid, Van der Maarel voor Vesterlund en Fraulo voor Bozdogan.
45' Het is rust. Na een matige eerste helft is het 0-0.
33' Vesterlund bedient Jensen, maar de Deen schept de bal tegen de paal. De grootste kans tot nu toe.
30' FC Utrecht gooit het tempo omhoog. PEC Zwolle moet terug.
22' Bozdogan met een schotkans. Hij schiet uit de draai langs de Zwolle-goal.
18' De wedstrijd ligt even stil zodat de speler die aan de ramadan doen wat kunnen eten.
11' PEC wil voetballen. "Dat is gunstig voor FC Utrecht", zegt analist Robby Alflen. "Maar het voordeel zien we nog niet op het veld gek genoeg."
5' FC Utrecht is vanuit een hoekschop voor het eerst gevaarlijk via Viergever en Lammers.
1' We zijn begonnen in de Galgenwaard.

Opstellingen

FC Utrecht: Barkas; Vesterlund, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Bozdogan, Toornstra, Flamingo; Jensen, Lammers, Boussaid.
PEC Zwolle: Schendelaar; v.Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty; Namli, El Azzouzi, Krastev; v.d.Berg, Reijnders, Thy.

Warmlopen

- Drie dagen na de nederlaag in de Kuip tegen Feyenoord heeft FC Utrecht de kans op zich te herpakken. Woensdagavond om 20.00 uur komt PEC Zwolle op bezoek in de Galgenwaard. Promovendus PEC Zwolle bezet de dertiende plaats in de eredivisie en heeft 28 punten.
- De uitwedstrijd in Zwolle werd op 27 augustus met 1-0 verloren. Dat betekende voor FC Utrecht de derde nederlaag in drie competitiewedstrijden. Twee dagen later werd het dienstverband met trainer Michael Silberbauer beëindigd.
- De nederlaag in Zwolle was voor FC Utrecht de negende verliespartij tegen PEC in 45 eredivisieontmoetingen. Daar tegenover staan 21 overwinningen. De grootste was op 23 oktober 1983. In de Galgenwaard werd het toen 6-2, met voor FC Utrecht zes verschillende doelpuntenmakers: Frans Adelaar, Leo van Veen, Gert Kruys, Jan van den Akker en Ben Rietveld. Zwollenaar Alex Kamstra schoot in eigen doel.

Grootste succes

Voor FC Utrecht-trainer Ron Jans is de wedstrijd tegen PEC Zwolle een weerzien met de club waar hij zijn grootste succes als trainer boekte. Bijna tien jaar geleden versloeg PEC in de finale van de KNVB beker Ajax met 5-1. Het seizoen erna, ook met Jans op de bank, won PEC voor het laatst in de Galgenwaard. Dankzij treffers van Thomas Lam en Stef Nijland werd het die middag 0-2. Jans kende die statistiek niet. "Maar ik wil graag de laatste PEC-trainer blijven die in de Galgenwaard heeft gewonnen."
Momenteel gaat het niet goed bij PEC Zwolle. De laatste zege dateert van 4 februari, toen de uitwedstrijd tegen Sparta met 2-0 werd gewonnen. Nadien speelde PEC zeven wedstrijden, waarvan er vijf werden verloren. Alleen de duels tegen Go Ahead Eagles en Volendam leverden een punt op. Om weg te blijven uit de acute gevarenzone heeft de ploeg van Johnny Jansen nog wel een paar punten nodig.
Ron Jans blikt vooruit op FC Utrecht-PEC Zwolle
"Ze draaien niet zo goed, maar PEC is een goed voetballende ploeg", vindt Jans. "Ook in grote uitwedstrijden hebben ze het goed gedaan. Ze voetballen dan zo rustig." Jans refereert daarbij aan de uitwedstrijd tegen Ajax, waarin PEC Zwolle de Amsterdammers op 2-2 hield. Hij roemt ook de individuele kwaliteiten van creatieve spelers als voormalig Utrechter Davy van den Berg en Younes Namli.
Bij FC Utrecht keert Mike van der Hoorn terug van een schorsing. "Ik kan het wel verklappen, hij start in de basis", zegt Jans over de centrumverdediger. Hidde ter Avest, Taylor Booth en Ole Romeny zijn niet inzetbaar vanwege blessures. Voor Marouan Azarkan, zondag tegen Feyenoord afwezig was vanwege een lichte spierblessure, komt de wedstrijd tegen PEC ook te vroeg. "We hopen dat hij er tegen Heerenveen zondag weer bij kan zijn."

Blijft Lammers?

Wie zeker wel in de basis start, is Sam Lammers. De spits speelde in Rotterdam een hele moeilijke wedstrijd, waarin hij bijna niet bereikt werd. "Uiteindelijk heb ik een goal gemaakt, dus het kan slechter", lacht Lammers, die erkent dat het zwaar was. "Met name na rust. Toen lieten we ons te ver terugzakken. Ik zelf ook. Dat gaat tegen PEC anders zijn. Dan zijn wij de favoriet. En ik eigen stadion hebben we dit jaar vaker laten zien dat tegenstanders het heel moeilijk hebben."
Lammers staat, sinds hij in januari binnenkwam bij FC Utrecht, op vier treffers. Drie daarvan maakte hij in de laatste drie duels. "Maar dat ik nu pas op stoom kom is scorebordjournalistiek", stelt hij. "Als je naar mijn spel kijkt is er niet veel veranderd. Daarvoor was ik ook al belangrijk met assists. Maar ja, een spits wordt beoordeeld op doelpunten."
Sam Lammers blikt vooruit op FC Utrecht-PEC Zwolle
Voor wie Lammers, die wordt gehuurd van het Schotse Rangers FC, die doelpunten volgend jaar gaat maken, is nog maar de vraag. "Ik weet het echt niet, en ik ben er ook nog niet mee bezig", zegt de spits. "Daar kan ik pas iets over zeggen als de clubs gesproken hebben. In concentreer me op dit seizoen, ik wil met FC Utrecht Europees voetbal halen."

PEC en de provincie Utrecht

PEC Zwolle heeft drie spelers in de selectie met een verleden bij FC Utrecht. Odi Velanas speelde van 2013 tot 2021 op Zoudenbalch. Hij speelde 109 voor Jong FC Utrecht en maakte drie keer zijn opwachting in het eerste elftal. Davy van den Berg kwam in 2019 van PSV O19 naar FC Utrecht, waar hij tot de zomer van 2022 onder contract stond. Net als Velanas speelde hij drie keer mee met het eerste. In totaal kwam hij tot 40 optredens in Jong FC Utrecht. Eliano Reinders werd vorig seizoen door FC Utrecht gehuurd van PEC Zwolle en speelde 35 keer voor Jong FC Utrecht.
Verder staan bij PEC Zwolle Anouar el Azzouzi en Nick Fichtinger onder contract. Veenendaler El Azzouzi kwam afgelopen zomer van FC Dordrecht. Hij komt oorspronkelijk van VRC en speelde voordat hij naar FC Dordrecht ging in de jeugd van Vitesse en NEC. Nick Fichtinger komt uit Zeist en is het jongere broertje van Max Fichtinger, die in de derde divisie voor Hercules speelt. Fichtinger speelde tot 2019 voor Saestum, maar is er tegen FC Utrecht niet bij. Hij herstelt van een zware blessure.

RTV Utrecht doet live verslag van alle wedstrijden van FC Utrecht. Via onze app en website kun je de hele wedstrijd live luisteren met commentaar van René van den Berg en Bert Kous en de analyse van Robby Alflen. Bij iedere wedstrijd verschijnt er een artikel over de wedstrijd met daarin een knop om het audioverslag aan te zetten. Het makkelijkste volg je de wedstrijden via onze app. Voor iPhone of iPad kun je hier terecht. Gebruikers van Android gaan hier naar toe.

Wil je altijd een seintje krijgen als we live gaan? Dat is heel eenvoudig: in de RTV Utrecht-app ga je rechtsonder naar het menu en helemaal onderaan naar ‘instellingen’. Klik dan op ‘notificaties’ en je kan de sport dan aanzetten. Bij iedere wedstrijd sturen we je dan een berichtje zodat je het verslag meteen kunt volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.