Annita van Doorn zet punt achter schaatsloopbaan

NIEUWEGEIN - Annita van Doorn stopt met schaatsen. De 29-jarige shorttrackster uit Nieuwegein, die negen jaar op het hoogste niveau acteerde, pakte deze zomer de trainingen op maar zet er nu een punt achter. "Ik merk dat ik me niet meer honderd procent kan geven in de trainingen. Dan is het tijd om andere keuzes te maken."
"Ik heb altijd met veel plezier getraind, daardoor heb ik ook zo lang op het hoogste niveau kunnen schaatsen", vervolgt Van Doorn. "Elke training heb ik mezelf volledig gegeven. Maar het vuur wat ik altijd heb gehad, is er niet meer en ik ben ervan overtuigd dat ik dat vuur nodig heb om tot mooie prestaties te komen."
Met de ploeg beleefde Annita van Doorn de laatste jaren een succesvolle periode. Na de historische vierde plaats met de aflossingsploeg op de Spelen van Vancouver in 2010 pakte het damesteam twee Europese titels en zilver bij de wereldkampioenschappen. "We hebben een hecht team. Als je kijkt naar de resultaten die we hebben behaald en de rek die er nog in onze ploeg zit, dat weet je dat je in Sotsji voor een medaille gaat. Dat geef ik nu op. Hopelijk kunnen de andere meiden het oppikken."
Het mooiste moment in haar loopbaan vindt ze het zilver op de aflossing bij de WK in Sheffield 2011. Met twee rondes te gaan kwam Van Doorn in derde positie in de baan, een halve bocht achter de Canadezen waar ze in de laatste halve ronde overheen denderde. "Ik had zoveel meer snelheid, het leek alsof die Canadese stil stond. Je krijgt ineens vleugels omdat je ziet dat het kan. Voor de bocht besefte ik al dat het zilver was."
De afgestudeerd fysiotherapeute wil de komende periode haar beroep op gaan pakken en begint over twee weken met een opleiding orthopedisch geneeskunde als verdieping van haar vakgebied. Daarnaast wil ze haar opgedane kennis en ervaring delen met jong talent. "Ik zou graag wat betekenen voor jonge sporters, bijvoorbeeld voor een regionaal steunpunt. Het lijkt met leuk om talenten te begeleiden."
Belangrijkste prestaties
2004: eerste Nederlandse wereldbekerzege (3000m)
2007, 2009, 2010: brons aflossing EK
2008: goud 500m EK Letland
2009: Nederlands kampioen
2010: 4e OS Vancouver aflossing
2011, 2012: EK titel aflossing
2011: zilver WK aflossing

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.