Raymaekers: "Ik zou vaker in Nederland moeten zijn"

COTHEN - Kenia is niet voor iedere atleet een hardloopmekka. Ook al woont Koen Raymaekers er het grootste deel van het jaar en is hij gelukkig getrouwd met een Keniaanse, voor zijn ideale marathontraining schiet het Afrikaanse land eigenlijk te kort. "Voor meer kwaliteit in mijn trainingen moet ik vaker in Nederland zijn", zegt de 33-jarige atleet uit Cothen.
Hij ondervond zondag tijdens de marathon van Rotterdam waar het aan schortte. "Ik kan goed trainen op hoogte in Kenia, maar tempo's van 2 minuut 50 per kilometer loop ik daar niet. Die hoge tempo's heb ik wel nodig om beter te worden. Ik merkte dat zondag weer. Toen er een versnelling kwam na 20 kilometer, kon ik niet goed mee. Ik heb in die fase geforceerd en te veel energie verbruikt. Ik wist op dat moment al dat ik het in de eindfase heel zwaar zou krijgen."
Hij zou uiteindelijk zijn 13e marathon als beste Nederlander finishen op de achtste plaats in 2.12.09, ruim boven zijn persoonlijk record van 2.10.35 en dus ook ver verwijderd van de beoogde eindtijd van onder de 2.10. "Toch was ik niet ontevreden, zeker gezien mijn gebrekkige voorbereiding. Ik heb vorig jaar lang gekwakkeld met mijn gezondheid. In de CPC Loop liep ik vorige maand voor mijn gevoel best hard, maar mijn eindtijd viel erg tegen. Daar kwam de overtuiging dat ik voor het trainen van de echte hoge tempo's beter in Nederland kan zijn."
Raymaekers kreeg in aanloop naar Rotterdam heel wat minder aandacht dan landgenoot Michel Butter. Van de brutale Noord-Hollander werd zondag veel meer dan van de meer timide Raymaekers verwacht dat hij de snelste Nederlander ooit zou worden in de klassieker door de Maasstad. Maar Butter beleefde voor het eerst serieuze tegenslag tijdens een marathon. Hij kreeg na een kleine 30 kilometer kramp in zijn kuit.
"Ik zag hem ineens langs de kant staan. Het verbaasde me dat hij de wedstrijd nog uitliep", zei Raymaekers. "Ik probeerde me zo goed mogelijk op mijn eigen wedstrijd te concentreren en kreeg nog wat steun van overgebleven gangmakers, maar het beste was er bij mij na 30 kilometer al af."
Butter, in 2011 winnaar van de marathon van Utrecht, weet zijn inzinking aan de warmte. De Noord-Hollander was wellicht na alle trainingen in de veel te lange, koude Hollandse winter nog niet ingesteld op 20 graden. Raymaekers had er weinig last van. "Terwijl ik niet echt een liefhebber van warmte ben. Wat dat betreft was Kenia weer wel een ideale voorbereiding. Daar begin ik de training ook bij 14 graden en eindig met 20 graden. Precies zoals in Rotterdam."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.