Utrecht sluit seksboten Zandpad en ramen Hardebollenstraat

UTRECHT - Burgemeester Wolfsen wil alle resterende 98 ramen op de seksboten op het Zandpad sluiten. Ook de 17 ramen op de Hardebollenstraat in de binnenstad zouden dicht moeten gaan. De prostituees zijn persoonlijk ingelicht over het voornemen. Voor exploitant Wegra komt het nieuws als een donderslag bij heldere hemel.
Aanleiding voor de sluiting is volgens Wolfsen informatie van de politie dat er toch mensenhandel plaatsvindt en dat er slecht toezicht is, verstoring van de openbare orde en "slecht levensgedrag", zoals drugsverslaving.
Wolfsen zegt dat jaarlijks 350 meldingen van mensenhandel een link hebben met het Zandpad. "De exploitanten van raamprostitutie spelen een essentiële rol als verhuurder van werkruimten aan prostituees", zegt de gemeente.
"Zij hebben op grond van hun vergunning de verplichting een bijdrage te leveren aan het tegengaan van mensenhandel en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de prostituee."

LIBERAAL

De burgemeester benadrukt dat er geen einde komt aan de raamprostitutie in de stad, maar dat alleen de vergunningen van de huidige exploitanten worden ingetrokken.
"We zijn een liberale stad en prostitutie is een legaal beroep in Nederland", zegt Wolfsen. "maar we trekken wel ten strijde tegen onvrijwillige prostitutie."

VERBIJSTERD

Directeur Cees Jobben van Wegra is verbijsterd over het voornemen om zijn ramen te sluiten. Hij zegt dat hij zich altijd aan alle regels heeft gehouden.
"Ik ben altijd heel erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Het besluit is nog niet definitief, omdat Wegra nog een zienswijze kan indienen. Volgens Jobben staat de beschikking vol vaagheden en hij wil eventueel naar de rechtbank stappen om zijn vergunning te behouden.
Eén van de vrouwen die op het Zandpad werkt, zegt tegen RTV Utrecht dat het besluit "catastrofaal" is voor de prostituees. De Roemeense denkt dat de vrouwen naar een andere stad verhuizen of de illegaliteit ingaan.

ANDERE EXPLOITANTEN

Wegra is niet het eerste bedrijf dat zo'n beschikking krijgt. Eerder sloot de gemeente de seksboten van andere raamexploitanten. Ook werden in de afgelopen jaren sekshuizen van onder meer Jan Bik gesloten.
De gemeente overlegt momenteel met het Openbaar Ministerie, politie en landelijke deskundigen op het gebied van mensenhandel over een alternatief voor de gesloten ramen. "Doel van die gesprekken is op korte termijn te kunnen komen tot exploitatie van raamprostitutie zonder dwang en misstanden."

Gesprek met burgemeester Wolfsen over voornemen om vergunning Wegra in te trekken
Verslaggever Eva Munnik is op het Zandpad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.