Instellingen

PvdA: Stelend raadslid moet afzien van wachtgeld

© RTV Utrecht
UTRECHT - De PvdA in Utrecht raadt het opgestapte raadslid Bert van der Roest aan om af te zien van de wachtgeldregeling. De stelende penningmeester van daklozenkrant Straatnieuws heeft recht op ruim 7600 euro aan wachtgeld, maar volgens fractievoorzitter Ruben Post doet hij er verstandig aan om af te zien van de regeling.
Dinsdag werd bekend dat Van der Roest als penningmeester 40.000 euro stal van de daklozenkrant. Hij besloot op te stappen als raadslid en beloofde het gestolen bedrag binnen twaalf maanden terug te betalen aan de daklozenkrant.

VRIENDEN EN FAMILIE

Volgens zijn woordvoerder Chris Pilgram heeft Van der Roest veel spijt. "Bert heeft een fantastische familie en een kleine kring met zeer goede vrienden. Met elkaar is men nu bezig om na te denken over een oplossing." Wel is het ex-raadslid van mening dat zijn fraude zo overduidelijk was, dat het bestuur van de stichting beter had moeten opletten

WACHTGELD

Overwogen wordt nog of Van der Roest gebruik gaat maken van de wachtgeldregeling. De woordvoerder van het opgestapte raadslid beseft dat het erg gevoelig ligt als dit geld gebruikt wordt om het gestolen bedrag terug te betalen.

WEG KWIJT

Als Van der Roest het volledige bedrag terugbetaalt, zal het bestuur van Straatnieuws geen aangifte doen. "Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt", zei Broos Schnetz, bestuursvoorzitter van Straatnieuws, dinsdag op RTV Utrecht.

OM

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of het overgaat tot vervolging van Van der Roest. Er is weliswaar geen aangifte gedaan tegen de PvdA'er, maar justitie kan ook altijd zelf besluiten tot vervolging omdat de diefstal bij Straatnieuws maatschappelijke gevolgen heeft.

RAADSEL

Het blijft vooralsnog een raadsel waarom Van der Roest tot de diefstal is gekomen. Buiten een korte verklaring dat hij zijn raadslidmaatschap opgeeft heeft hij nog geen toelichting gegeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.