Instellingen

Interne chaos bij PvdA Amersfoort

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Chaos bij de PvdA in Amersfoort. Het is onduidelijk hoe het zit met het toezicht en de verantwoordelijkheden bij de stichting die de partijkas beheert, waaruit tienduizenden euro's zijn verdwenen. Het gaat om privégeld van de raadsleden om campagne mee te voeren en niet om gemeenschapsgeld.
Ramón Smits Alvarez, het raadslid dat vorige week zelfmoord pleegde in Spanje nadat hij een tijd vermist was, wordt ervan verdacht dat hij het geld heeft verduisterd. Hij had namelijk een pas van de rekening.
Wethouder Rob van Muilekom is voorzitter van de Stichting PvdA Aktief die over het geld van de afdeling gaat. In de gegevens van de Kamer van Koophandel staat Smits Alvarez nog vermeld als penningmeester en Dijkstra als bestuurslid. Daardoor zouden zij medeverantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van het geld.

STATUTEN

Maar volgens de statuten van de stichting zou Dijkstra in oktober 2012 uit het bestuur moeten zijn gegaan, toen ze ook het voorzitterschap van de PvdA-afdeling neerlegde. Ook Smits Alvarez zou uit de stichting moeten zijn uitgeschreven, maar dat zou nooit aan de Kamer van Koophandel zijn doorgegeven.
Het huidige bestuur van PvdA Aktief zou naast Van Muilekom moeten bestaan uit fractievoorzitter Edwin Hinloopen en partijvoorzitter Marjet van Baggum, maar zo staat dat dus niet in de gegevens van de Kamer van Koophandel. Onduidelijk is nu wie naast Van Muilekom toezicht op de partijkas had moeten houden. In Amersfoort lijken de dagen van Van Muilekom inmiddels geteld en ook partijlid Dijkstra ligt onder vuur, melden meerdere betrouwbare bronnen aan RTV Utrecht.

LIJSTTREKKERSCHAP

Door deze zaak is de verkiezing van lijsttrekkerschap van de lokale PvdA opnieuw een heikele kwestie geworden. Dijkstra is namelijk kandidaat. De verkiezingen zijn al gehouden, maar de uitslag is nog niet bekend. Eerder worstelde het bestuur al met de vraag hoe om te gaan met de vermiste kandidaat Smits Alvarez. Op 30 oktober zou het lijsttrekkerschap aan de orde komen in een speciale ledenvergadering, maar die bijeenkomst is geannuleerd.
De PvdA-fractie in Amersfoort gaat een intern onderzoek doen naar de verdwijning van het geld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.