Meteoriet van Serooskerke in stukken teruggevonden

UTRECHT - De beroemde meteoriet van Serooskerke die vrijdag werd teruggevonden na een diefstal ligt in diggelen. De steen werd maandagnacht uit het Utrechtse sterrenkundig museum Sonnenborgh gestolen. Twee tennissers vonden de meteoriet terug, maar die raakte tijdens de diefstal zwaar beschadigd.
De meteoriet zat in een plastic tas die bij de sportvelden op de Mytylweg lag. Twee tennissers vonden donderdag de tas en ontdekten dat daarin een houten kist zat. Daarin zaten vijf doosjes met de meteorieten op watten. Ook werd ook nog een opengemaakt geldkistje en vermoedelijk een stuk van de brandkast gevonden.

BELANGRIJKSTE METEOOR STUK

De directeur van Sonnenborgh heeft de meteorieten vrijdagochtend op het politiebureau opgehaald. Daar bleek uitgerekend alleen het belangrijkste exemplaar in stukken te liggen. Het gaat om een steen die in 1925 insloeg bij het Zeeuwse dorp Serooskerke.
Directeur Bas Nugteren noemde die meteoriet eerder 'nationaal erfgoed'. Hij is wel blij dat de stenen terug zijn. Die hebben volgens hem nog wel een grote historische waarde.
Bij de diefstal werd een brandkast meegenomen met meerdere meteorieten en wat geld erin. Woensdag werd in de loop van de dag de gestolen brandkast uit de Catharijnesingel gehaald door duikers. Die bleek leeg te zijn. De politie zoekt getuigen.

Vinder over vondst van meteorieten
Meteoriet van Serooskerke in stukken teruggevonden