Justitie onderzoekt drie extra aangiftes in zaak Gerard T.

UTRECHT/NIEUWEGEIN - In het onderzoek naar Gerard T. neemt het Openbaar Ministerie (OM) drie extra aangiftes mee die mogelijk aan de Utrechtse serieverkrachter te koppelen zijn. Dat bleek maandagochtend tijdens een voorbereidende zitting op de rechtbank in Utrecht.
Het aantal zaken dat de serieverkrachter volgens het OM mogelijk op zijn geweten heeft, komt daarmee op twintig. Tot nu toe sprak justitie altijd van zes verkrachtingen en elf pogingen, die hij pleegde in 1995, 1996 en 2001. De drie extra aangiftes waren altijd al bekend bij het OM. Ze werden tot nu toe niet naar buiten gebracht, omdat minder zeker is dat ze verband houden met de serieverkrachter.
Tijdens de zitting werd verder duidelijk dat het OM op 13 april met de definitieve tenlastelegging tegen de Gerard T. verwacht te komen. Tot nu toe heeft het OM bewijs dat hij drie verkrachtingen daadwerkelijk heeft gepleegd. Die zaken zijn zo goed als rond, meldde de officier van justitie maandag.

OUDE SPOREN

De komende maanden wil justitie gebruiken om de zeventien andere aangiften tegen de Utrechtse serieverkrachter te onderzoeken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de afgelopen maanden alle oude sporen in de diverse zaken. Die resultaten in combinatie met het verhoren van Gerard T. hierover moeten leiden tot meer aanklachten, hoopt het OM. De verwachting is dat die op 13 april kunnen worden besproken.
Het OM liet maandag al weten dat dan onder meer om een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek naar T. zal worden gevraagd. Een dergelijk onderzoek kost veel tijd. De verwachting is daarom dat de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Utrechtse serieverkrachter nog maanden op zich zal laten wachten.

REGIEZITTING

Op 28 mei wil de rechtbank een nieuwe regiezitting houden om de planning en de overige onderzoekswensen van het OM en de verdediging door te nemen. Op 18 augustus volgt weer een voorbereidende zitting over de stand van zaken.
Gerard T. was niet aanwezig tijdens de zitting. Tijdens de vorige zitting in oktober 2014 zou zijn beloofd dat de stem van T. vervormd zou worden door de media. Dit is volgens zijn advocaat Maarten Krikke niet door alle media gedaan, waardoor T. zich in een openbare zitting niet veilig voelt.

VUGHT

Een paar maanden geleden verbleef T. nog in een gevangenis in Amsterdam. Inmiddels is hij overgeplaatst naar de PI in Vught. De rechtbank besloot maandag dat hij voorlopig vast blijft zitten.
Net als bij de eerste zitting konden slachtoffers de zaak anoniem volgens in een afgezonderde ruimte.

Radio M Utrecht maandagmorgen vroeg over de zaak van de Utrechtse serieverkrachter
Justitie onderzoekt drie extra aangiftes in zaak Gerard T.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.