Woningkrapte door stijgend aantal asielzoekers

Asielzoekers arriveren bij het nieuwe asielzoekerscentrum bij Kamp Zeist.
Asielzoekers arriveren bij het nieuwe asielzoekerscentrum bij Kamp Zeist. © Remko de Waal, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het wordt dit jaar nog moeilijker om een betaalbare sociale huurwoning te vinden. Dat is de verwachting van tientallen gemeenten, blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht in samenwerking met de regionale omroepen en de NOS. De stijgende druk hangt samen met het groeiende aantal asielzoekers dat een status krijgt en waarvoor woningcorporaties een deel van hun sociale huurwoningen moeten reserveren.
Deze statushouders zijn vluchtelingen die toestemming hebben om voorlopig in Nederland te blijven. Elke gemeente is verplicht een aantal statushouders te huisvesten dat in verhouding staat tot het aantal inwoners. Uit eigen berekeningen blijkt dat dit voor bijvoorbeeld Renswoude betekent dat driekwart van de beschikbare sociale huurwoningen naar asielzoekers met een status moet gaan. Voor Rhenen gaat het om eenderde en voor Veenendaal om een kwart van de voorraad.

WACHTLIJSTEN

Het probleem speelt in zowel steden als dorpen. De Bilt, Leusden, Bunschoten, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede kwamen afgelopen jaar al in de problemen bij het huisvesten van statushouders. Omdat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt flink stijgt, voorzien Woudenberg, Stichtse Vecht, Utrecht, Zeist, Amersfoort, De Ronde Venen, Oudewater en Vianen in 2015 ook problemen.
Gemeenten zeggen dat het ook steeds moeilijker wordt, omdat er al lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn voor gewone woningzoekenden. Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland, bevestigt dat er een toenemende spanning op de sociale huurmarkt is. Er is nauwelijks doorstroming en veel corporaties verkopen een deel van de woningvoorraad. Door de crisis en financieringsproblemen bij een aantal corporaties zijn er bovendien minder huurwoningen gebouwd.

TEKORT

In de eerste helft van 2014 moesten gemeenten 6.500 vluchtelingen huisvesten. Voor de tweede helft van 2014 moesten gemeenten er 9.250 onderbrengen, een stijging van ruim veertig procent. Voor komend jaar moeten gemeenten 14.000 statushouders een woning geven.
Uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) blijkt dat gemeenten op 1 januari duizenden woningen tekort kwamen. De wachtlijst voor statushouders in asielzoekerscentra (azc) liep daardoor op tot ruim 11.000. Dit jaar komen daar naar verwachting duizenden nieuwe vluchtelingen bij.
AZC's
In 2014 kwamen er 25.000 asielzoekers naar Nederland. Dat is 10.000 meer dan het jaar ervoor. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Somalië en Eritrea. De grote toestroom zorgde er ook voor dat het COA op zoek moest naar meer ruimte voor de eerste opvang van vluchtelingen in asielzoekerscentra.
In de regio Utrecht leidde dit tot de opening van nieuwe asielzoekerscentra bij Kamp Zeist en in Overberg. Leersum, Utrecht en Amersfoort hadden al azc's.

Woningkrapte door stijgend aantal asielzoekers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.