Tien arrestaties tijdens demonstraties Pegida en Socialisten

UTRECHT - De politie heeft zondagmiddag tien mensen opgepakt tijdens de demonstraties in de binnenstad van Utrecht. Het gaat om mensen die meededen aan een van de betogingen. Volgens burgemeester Jan van Zanen worden er nog beelden onderzocht en zullen er meerdere aanhoudingen volgen.
Volgens de burgemeester zijn de arrestanten opgepakt vanwege geweldpleging en het verstoring van de openbare orde. Een persoon werd opgepakt vanwege het uit de grond halen van tegels. Mogelijk wilde de verdachte daarmee gaan gooien.

ONRUST

De betogingen leidden zondagmiddag tot grote onrust in de binnenstad, waarbij politie en ME moesten ingrijpen. Ook de bereden politie was ter plaatse om onruststokers uit elkaar te drijven. Dat gebeurde met name op de Lange Viestraat, vlakbij de Bijenkorf.
De demonstratie van Pegida was gericht tegen de komst van vluchtelingen. De beweging wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dicht gaan. Tijdens de betoging sprak ook Lutz Bachmann, de oprichter van het uit Dresden stammende Pegida.
Als tegengeluid werd er ook een tegendemonstratie georganiseerd door de Internationale Socialisten. Die manifestatie startte rond 13.00 uur op het Janskerkhof. Met spandoeken als "Stop racisme" en "Vluchtelingen mogen welkom zijn", probeerden de initiatiefnemers tegenwicht te bieden aan de anti-islamitische demonstratie.

CONFRONTATIE

Hoewel de gemeente poogde om de betogingen uit elkaar te houden, was een grote stoet Pegida-tegenstanders de bijeenkomst op het Vredenburg toch dicht genaderd. De Socialisten droegen spandoeken met leuzen als 'Pegida Lafaards' en 'Pegida Fascisten'.
De tegendemonstranten veroorzaakten daarna de nodige onrust rond het Vredenburg. Zo werden er rookbommen afgestoken en kwam het tot duw- en trekwerk in de menigte. De politie voerde vervolgens charges uit op de tegendemonstranten. De bereden politie dreef de onruststokers uit elkaar en het plein werd hermetisch afgesloten.
Op de betoging kwamen uiteindelijk honderden mensen af, zowel voor- als tegenstanders van Pegida, maar ook Utrechters die in de stad aan het winkelen waren. Een aantal van hen moest achter het raam van de Perry Sport toekijken hoe de Pegida-demonstratie verliep. De winkel had namelijk uit voorzorg de deuren gesloten.
Utrecht kondigde vrijdag al aan dat er veel politie op de been zou zijn. Zo is de Staf grootschalig en bijzonder optreden (SGBO) ingezet, waarbij burgemeester Van Zanen samen met de politiechef en de hoofdofficier een crisisteam vormden om snel in te kunnen grijpen.
RTV Utrecht hield tijdens de demonstraties een liveblog bij met alle belangrijkste ontwikkelingen.

Burgemeester Van Zanen over onrust
Onrust na demonstraties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.