Songfestivalzangeres Corry Brokken overleden

UTRECHT - Zangeres Corry Brokken is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft acteur Tony Neef bekendgemaakt. Brokken deed drie keer mee aan het Songfestival. Na haar carrière als zangeres verhuisde ze naar Utrecht en volgde met succes een studie rechten aan de Universiteit Utrecht.
De in Breda geboren zangeres debuteerde bij de AVRO in 1952 in het radioprogramma Een lied en een vleugel. In 1957 won ze het Eurovisiesongfestival met het liedje Net als toen. Het jaar daarvoor deed ze met het lied Voorgoed voorbij mee aan de allereerste editie van het liedjesfestijn. In 1958 deed ze opnieuw mee maar haalde toen maar één punt met het liedje Heel de wereld wil ik mijn geheim vertellen.

PRESENTATIE

In 1976 presenteerde Brokken het evenement vanuit Den Haag nadat Teach-In het liedjesfestival het jaar ervoor namens ons land had gewonnen. In 2003 nam ze plaats in de jury van de Nederlandse songfestivalfinale.
Haar uitvoering van Edith Piafs Milord bracht haar in 1960 aan de top van de Nederlandse hitparade. Tweemaal won ze een Edison: begin jaren zestig voor haar elpee Mijn Ideaal en in 1995 kreeg ze een ere-Edison voor de dubbel-cd Net als toen, een overzicht van haar oeuvre.
Brokken was naast zangeres ook jarenlang presentatrice op radio en televisie. Ze presenteerde in de jaren zestig populaire tv-shows in Nederland en Duitsland en ontmoette wereldsterren als Charles Aznavour, wiens chanson La Mamma zij in Nederland en Duitsland uitbracht.

UTRECHT

Op 43-jarige leeftijd ging de Brabantse rechten studeren in Utrecht en verdween ze lange tijd van het podium. Ze woonde lange tijd in de stad en studeerde binnen vijf jaar af in straf- en familierecht. Ze schopte het tot advocaat en werd in 1988 plaatsvervangend rechter in Den Bosch. Daar werd ze benoemd tot rechter voor het leven.
Haar comeback maakte ze met haar plaat Nooit Gedacht in 1996. Daarna schreef ze haar autobiografie Wat mij betreft die in het voorjaar van het jaar 2000 verscheen.
Brokken betrad in 2001 het toneel toen ze deel ging uitmaken uit van het team dat in wisselende samenstellingen De Vagina Monologen speelde. In 2001 waren de theaters waar het stuk te zien was steevast uitverkocht.
In 2006 was ze vaste gastspeelster bij de van oorsprong Utrechtse theatergroep Purper in de show Purper 100.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.