RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

JOVD wil af van 'gebedsruimtes' UU

UTRECHT - De Universiteit Utrecht verdoezelt de aanwezigheid van gebedsruimtes. Dat stelt de Utrechtse afdeling van de JOVD, de jongerenclub van de VVD. De liberalen vinden 'stilteruimte' een misleidende term voor een vertrek dat gebruikt wordt voor onder meer gebed en meditatie.

Volgens de JOVD staat de stilteruimte haaks op het doel van openbaar onderwijs. "De universiteit moet onderwijs aanbieden op een neutrale manier, los van religie. Toch wordt er nu instellingsgeld gebruikt om religieuze praktijken te bekostigen. Het geld zou moeten gaan naar de kerntaken van de universiteit, onderwijs en onderzoek." aldus de Utrechtse JOVD.


OMBOUWEN

De jonge VVD'ers roepen de universiteit nu op de stilteruimtes zo snel mogelijk om te bouwen naar studieplekken of lokalen. "Tijdens de tentamenperiodes is er ruimte tekort. Het is te gek voor woorden dat een openbare universiteit dan voorrang geeft aan gebedsruimtes."

De universiteit herkent zich helemaal niet in het beeld dat de JOVD schetst. "We hebben 11 ruimtes die zijn ingericht als kolf- en EHBO-kamer. Deze ruimtes kunnen ook worden gebruikt als stilteruimte. Om bijvoorbeeld uit te rusten bij het herstel van een ziekte, maar er kan ook gebeden worden."


MULTIFUNCTIONEEL

Met de ruimtes voldoet de UU aan een behoefte, stelt een woordvoerder. "We zijn een openbare en internationale universiteit, met een grote variëteit aan medewerkers en studenten. De ruimtes zijn daarom multifunctioneel ingericht en kunnen dus voor verschillende activiteiten worden gebruikt."

De universiteit zegt verder dat als er een calamiteit is alle andere eventuele activiteiten in de ruimte vervallen. "De primaire functie is voor ons de EHBO."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht