Studentenweerbaarheid Utrecht viert jubileum met defilé

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse studentenweerbaarheid houdt vrijdagmiddag een defilé op de Kromhoutkazerne in de stad. De vereniging, onderdeel van het studentencorps in Utrecht, viert daarmee het 150-jarig bestaan.
Het defilé wordt afgenomen door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en prins Pieter-Christiaan, die zelf ooit lid van de weerbaarheid was. In de stoet, die door muziek en een kanonschot wordt opgeluisterd, lopen ook andere studentenweerbaarheden en militairen mee.

OUDSTE STUDENTENWEERBAARHEID

De Koninklijke Utrechtsche Studenten Vereeniging tot Vrijwillige Oefening in den Wapenhandel, zoals de vereniging voluit heet, is de oudste studentenweerbaarheid van het land. De vereniging werd in 1866 opgericht als opvolger van de Kompagnie Vrijwillige Jagers der Utrechtse Hogeschool. Die eenheid meldde zich in 1830 vrijwillig om te worden ingezet tegen de opstandige Belgen.
De studentenweerbaarheid is formeel onderdeel van de Koninklijke Landmacht, al is de rol tegenwoordig vooral ceremonieel. Zo zijn de studenten in vol ornaat aanwezig in de erewacht tijdens Prinsjesdag en andere ceremoniële evenementen. Ook doen ze mee aan schietwedstrijden en spelen ze in militaire oefeningen regelmatig oefenvijand.

Studentenweerbaarheid defileert in Utrecht
Studentenweerbaarheid defileert in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.