Stukje China naar Rhenen in 24 zeecontainers

RHENEN - Vierentwintig grote zeecontainers zijn overgekomen van Azië naar Ouwehands Dierenpark, met daarin spullen die het nieuwe paviljoen Pandasia het gevoel van China moeten geven. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor de twee panda's die naar Rhenen komen. De Chinese ambassadeur Wu Ken kwam kijken hoe de werkzaamheden vorderen.
Volgens Wu Ken komen de containers vol spullen niet voor niets. "Als de panda's voor het eerst naar Nederland komen, kan het zijn dat ze zich niet thuis voelen. Door Chinese elementen toe te voegen, zullen ze zich sneller aanpassen", zegt hij.
In de zeecontainers zitten onder meer 35.000 dakpannen uit China, gemaakt in een 700 jaar oude fabriek. En ook al het steen dat gebruikt is voor het verblijf komt uit China. Het gaat om zo'n 2000 vierkante meter. Volgens één van de bouwopzichters is bijna de hele buitenkant van het verblijf Chinees.

OUWEHANDS

Heeft het dierenpark dan nog wel een vinger in de pap? Volgens de ambassadeur is het een samenwerking, maar luisteren de Nederlanders naar al het advies van de Chinese professionals. Zo zijn de verzorgers klaargestoomd in Chengdu en leren ze van een Chinese kok welk eten de panda's lekker vinden.
De ambassadeur is trots op hoe het verblijf er nu uitziet: "Het voelde alsof ik het thuis van de panda's binnenstapte." Ook commissaris van de koning Willibrord van Beek geniet met volle teugen: "Je ziet de details waarmee rekening gehouden is. Men heeft aan alles gedacht, heb ik het gevoel."

OPENING

Het werk is nog niet gedaan. Dertig Chinezen werken al drie maanden aan het verblijf en ze krijgen nu hulp van vijftien vaklui uit hun land die de laatste puntjes op de i zetten. Dierentuindirecteur Robin de Lange zegt dat Pandasia eind november opgeleverd wordt.
Vervolgens duurt het tot in de lente voordat de dieren Wu Wen en Xing Ya naar Rhenen toe. Ouwehands Dierenpark huurt de panda's voor 1 miljoen euro per jaar. De twee beren moeten de komende 15 jaar het dierenpark tot hun thuis rekenen.

Zeecontainers brengen stukje China naar Rhenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.