Panda-update: Bamboeboer Bennie gaat Wen en Xing Ya voeden

RHENEN - Vijftig kilo bamboe per panda per dag, dat is zo'n beetje het gemiddelde dat Ouwehands Dierenpark aan moet houden voor Wu Wen en Xing Ya. En dus moet elke week een vrachtwagen van Brabant naar Rhenen.
Want in het Brabantse Asten wordt het pandavoer gekweekt. Bennie Nielen levert bamboe voor dierentuinen in België, Schotland en Oostenrijk. En nu dus ook voor Rhenen: "Toen Máxima en Willem-Alexander in China waren gingen alle lichten op groen."
Maar al lang daarvoor werd Nielen ingeseind door het pandaminnende dierenpark. Hij kweekt al vier jaar lang extra bamboe op een stuk grond ter grootte van vier voetbalvelden: "Ik had al jaren geleden contact. En dat is ook echt nodig. Met dit veld bamboe kunnen we twee panda's een jaar lang voeren."

KRITISCHE ETER

Maar makkelijk is het niet, bamboe voor panda's. "Het is niet zo van: dit schaft de pot en daar moet je het mee doen. Ze worden daarin heel erg verwend." Wu Wen en Xing Ya krijgen de komende maanden een proefpakket van twintig soorten bamboe voor hun kiezen.
De verzorgers houden in de gaten welke bamboe ze het lekkerst vinden. En die wordt weer besteld bij Bennie: "Wij krijgen een menu en dan gaan we knippen op het veld. En dan zoek je de oudste en dikste stengels, want die eten ze het liefst."

LANGE GESCHIEDENIS

Wat begon met één bamboestronk, is vijftien jaar later uitgegroeid tot een begrip in dierentuinland. Het bedrijf van Nielen wordt vaak gevraagd om nog meer bamboe te leveren over de hele wereld. "Het blijven hele bijzondere dieren. Soms krijg je er wel grijze haren van; dan is er geen pijl op te trekken. Maar het is heel leuk."
Vanaf 12 april is Rhenen erbij als klant. In de ochtend van de aankomst wordt de eerste lading bamboe voor Ouwehands gebracht.

Radio-reportage over de bamboefabrikant uit Brabant.
Op bezoek bij de Brabantse bamboeboer Bennie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.