RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Panda-update: Komst panda's dankzij hulp Wiegel

1/2
RHENEN - Na vijftien jaar lobbyen, komen woensdag eindelijk de reuzenpanda's naar Rhenen. De droom van eigenaar Marcel Boekhoorn komt eindelijk uit. Daarbij kreeg hij hulp uit politieke hoek, namelijk van oud-minister en VVD'er Hans Wiegel. Een terugblik.

Boekhoorn probeert sinds 2000 de panda's naar Ouwehands Dierenpark te halen, zo blijkt uit documenten van RTL Nieuws. Met Rutte aan het roer begint de pandalobby tien jaar later langzamerhand op gang te komen. Wiegel en Boekhoorn bezoeken de premier in het torentje.

"Marcel had een pluche pandabeer meegenomen. Die heeft Rutte meteen in z'n kast gezet. Door de glazen deuren kon die 'm zien. Vanaf dat bezoek is het langzaam verder gegaan", herinnert Wiegel zich nog. "Je krijgt niet elke keer twee van die merkwaardige figuren op bezoek die over panda's komen praten. Je hebt wel wat anders aan je hoofd."


VASTGELOPEN

Hoe het kon dat het bijna tien jaar duurde voor er schot kwam in de zaak, weet Wiegel wel. "Dit soort dingen liggen aan de Chinese kant erg gevoelig. Je kunt ze niet zomaar lenen. Maar Marcel had een prachtig plan. Ik heb hem geholpen met de politiek; de Haagse weg."

Er volgen staatsbezoeken in China door Rutte en kleine handreikingen van de Chinezen aan Ouwehands. Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2015 komt er eindelijk duidelijkheid: Ouwehands krijgt twee reuzenpanda's.


LEUK

"De champagne ging niet open. Je hoeft niet overal champagne op te drinken. Ik vond het alleen maar prachtig", blikt Wiegel terug. Premiers, ministers en zelfs de koning waren ervoor nodig." Ik denk dat ze het gewoon leuk vonden. Boekhoorn houdt niet z'n hand op, maar die neemt geld mee. Wie doet dat nog tegenwoordig in dit land? Tussen alle narigheid eindelijk eens een opgewekt onderwerp."

Wiegel nam meerdere keren contact op met premier Rutte. Dat deed hij voor zijn vriend Boekhoorn: "We zijn zeer op elkaar gesteld." Maar zijn aandeel in de pandalobby acht Wiegel zelf niet groot. "Blijkbaar moet je op bepaalde momenten ergens zijn met een verhaal, daar heb ik mee geholpen."


VERSLAG

De twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya komen naar verwachting woensdagavond aan op Schiphol. Daarna vertrekt een vrachtwagen naar Ouwehands Dierenpark. De aankomst is woensdagavond live bij RTV Utrecht te volgen. Vanaf 18.45 uur doen onze pandaverslaggevers live verslag op Facebook, Youtube en onze app en website.

In 'UPandaag' zie je de panda's landen op Schiphol en daar zijn ze ook voor het eerst te zien. Na enkele toespraken rijdt de vrachtwagen met de reuzenpanda's naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen waar we ze zullen opwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -