RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Rossem Vertelt: wifi in 1997 bedacht in Nieuwegein

1/2
NIEUWEGEIN/UTRECHT -

Wifi is twintig jaar geleden uitgevonden in Nieuwegein. Daarover gaat de tweede aflevering van Van Rossem Vertelt op RTV Utrecht.

"Het is wonderlijk. Wie had nou gedacht dat in feite toch een wereldschokkende uitvinding gedaan zou zijn in Nieuwegein. Dan kijk je toch een beetje van op. Als ik had gezegd in Silicon Valley had u gezegd: dat spreekt vanzelf. Maar Nieuwegein, dat is toch iets bijzonders", aldus Maarten.

Het ging als volgt in 1997: een afdeling van het bedrijf NCR stond in Nieuwegein. NCR hield zich onder andere bezig met kassasystemen in warenhuizen. Die veranderden nogal eens van indeling en dan moesten de kabels worden verlegd: een grote kostenpost.

Een team van technische mensen ging met het probleem aan de slag. Vic Hayes, Bruce Tuch en Cees Links kwamen vervolgens met een nieuwe manier van draadloos verbinden: wifi (wireless fidelity). Wifi neemt een enorme vlucht als 'ene Steve Jobs' van Apple interesse toont.

Maarten kijkt terug met het team van toen. "Een betrekkelijk klein praktisch probleem kan grote gevolgen hebben. Dat blijkt eigenlijk ook de oorzaak van de uitvinding van de wifi. Hoe verbinden wij een aantal kassa's met elkaar. En uit dat idee is dat hele wifi-systeem gegroeid en dat heeft de meest ingrijpende gevolgen gehad. Zo hebben vaak kleine oorzaken grote gevolgen", aldus Maarten.

Van Rossem Vertelt is elke donderdag te zien op RTV Utrecht en staat ook alvast bij dit bericht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -