RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Boek over oorlogstragedie in Hoogland

1/2
HOOGLAND - Henk van Middelaar heeft een boek geschreven over een vergeldingsactie in Hoogland, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Op maandag 23 april 1945, een paar uur voor de bevrijding, werden op een erf aan de Schothorsterlaan in Hoogland vier buren vermoord door de Duitsers. "Dit was een vergelding voor de dood van twee Duitse soldaten die door een groep verzetstrijders om het leven waren gebracht", vertelt de 66-jarige Van Middelaar, voormalig radiopresentator bij de publieke omroep en oud-docent Nederlands.

Het verhaal heeft hem altijd gefascineerd. "Een paar jaar geleden dacht ik: ik ga het uitzoeken. Wat is er op dat erf gebeurd? Hoe kon het gebeuren? Waar waren de Canadezen en Duiters en wat is de rol geweest van het meisje dat beschuldigd werd van verraad. Dankzij de beschuldiging heb ik echt archiefonderzoek kunnen doen."

Nabestaande Leny Boon-Smink kan zich de vergeldingsactie nog goed herinneren. "Ze zeiden: loop weg. Maar toen we dat deden, was het al gebeurd." Voor haar ogen werden haar vader, twee broers en buurman doodgeschoten.

Boon-Smink vindt het belangrijk dat dit boek wordt uitgebracht. "Omdat ik nog een kind was, weet ik niet alles meer. Nu begrijp ik het veel beter en kan je het echt eens goed lezen."

Het boek heet '23 april 1945, zes uur' en wordt zaterdag gepresenteerd in cafť De Plank in Hoogland.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.