'Dwang- en dreigpooiers' Zandpad vangen bot: geen nieuwe rechters

UTRECHT - Zijn de rechters die deze week een Utrechtse vrouwenhandelzaak behandelen vooringenomen? Die vraag stond vandaag centraal in de rechtbank.
De wrakingskamer oordeelde na urenlang beraad dat van partijdigheid geen sprake is. Ook een nadere toelichting om een getuige niet te horen, was niet nodig. De rechters worden daarom niet vervangen en nieuwe vertraging van de zaak is afgewend.

RONSELEN

Het vierdaagse proces dat vanmorgen van start ging, draait om vier mannen: Emin H. (30), Mehmet H. (29), Zafir el K. (28) en Denislav M. (32). Het zijn Turks-sprekende Bulgaarse staatsburgers. Tussen 2012 en 2014 zouden zij vrouwen hebben gedwongen om in de seksbootjes op het Zandpad te werken.
Volgens justitie gingen de verdachten relaties aan met jonge Bulgaarse vrouwen. De mannen, die momenteel op vrije voeten zijn, haalden de slachtoffers naar Nederland en regelden onderdak.
De geronselde vrouwen werden volgens de aanklager onder druk gezet om als prostituee aan de slag te gaan. Er zou ook sprake zijn geweest van bedreiging. Het geld dat de vrouwen verdienden zouden de mannen in eigen zak hebben gestoken.

GEEN VERTROUWEN

De advocaten van Emin H. en Denislav H. zegden vanmiddag het vertrouwen op in de rechters nadat een verzoek om een prostituee als getuige te horen opnieuw werd afgewezen. Deze vrouw zou een voor de mannen ontlastende verklaring kunnen afleggen.

TOELICHTING

De verdediging diende het wrakingsverzoek uiteindelijk in vanwege het gebrek aan toelichting van de rechtbank om de getuige niet te horen.
Een van de advocaten betoogde dat de rechters helemaal geen belang hechten aan getuigenverklaringen omdat ze de zaak toch wel rond denken te krijgen op basis van onder meer tapgesprekken.

RUMOERIG

De zaak begon vanmorgen om 09.00 al rumoerig. De vier verdachten hadden vijf advocaten en twee tolken bij zich. "Iedereen praatte door elkaar", aldus verslaggever
, die ook constateerde dat de mannen met hun advocaat wél zonder tolk communiceerden.

GETUIGE

De zitting begon om 09.00 uur en werd drie uur later voor de zesde keer stilgelegd. Het oponthoud had alles te maken met het horen van de extra getuige. De rechters wilden dit niet om de zaak niet opnieuw te vertragen. In oktober 2016 werd het proces ook al eens
vanwege het horen van getuigen.

GEEN BEGRIP

De verdachten en hun advocaten toonden geen begrip voor de uitleg van de rechtbank. Ze snapten niet waarom tijdsdruk een rol zou moeten spelen bij het besluit om wel of niet een, in hun ogen, belangrijke getuige te horen.
Een nadere toelichting bleef uit. Emin H., gaf vervolgens aan dat hij de rechters niet meer vertrouwde. Hij vroeg hen zich in zijn situatie te verplaatsen. "Als ik mij aan de regels moet houden, dan moet de rechtbank dat ook. Ik wil een eerlijk proces", aldus de verdachte.
"De getuige moet gehoord worden. Dat is mijn recht. Ik heb niks gedaan", sprak Denislav M. Hij zei bang te zijn om onterecht schuldig te worden bevonden.

WRAKEN

Na een nieuw overleg besloot de verdediging de rechtbank te wraken. De advocaten leken weinig problemen te hebben met de vertraging die dit zou opleveren. Hun cliënten zijn op dit moment immers vrij.
"De verdachten begonnen tijdens de uitspraak van de wrakingskamer wel zenuwachtig te worden, of in ieder geval ongeduldig", aldus verslaggever Lisanne Rutgers. "Ze waren veel aan het ijsberen en aan het tikken met de voet. Ze moesten vandaag dan ook veel en lang wachten." Uiteindelijk werd het wrakingsverzoek dus niet ingewilligd. De zaak wordt morgen hervat. Donderdag wordt een strafeis verwacht.

DICHT

De prostitutieboten aan het Zandpad zijn inmiddels vier jaar dicht. Op last van de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen werd de zone gesloten, omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. De gemeente werkt op een steenworp afstand van het gebied aan de Vecht aan een nieuwe prostitutiezone.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.