Watertoren Amsterdamsestraatweg gekraakt, politie ontruimt gebouw

UTRECHT - De Watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse Tweede Daalsebuurt is vanmiddag gekraakt. De krakers hebben een spandoek met de tekst "fuck het kraakverbod" uit het raam gehangen. De politie is iets na 17.00 uur begonnen met de ontruiming van de toren.
Volgens onze verslaggever zijn er aan het eind van de middag zeven mensen aangehouden. Zes daarvan zijn uit de toren gehaald, een zevende persoon stond buiten het afgezette gebied en is opgepakt wegens belediging. De woordvoerder van de politie kon de arrestaties nog niet bevestigen.
De straat is afgezet en de politie is met veel wagens ter plaatse. De politiehelikopter cirkelt boven de buurt om te assisteren.

EERSTE LEVENSBEHOEFTE

Een kraker op straat zegt tegen RTV Utrecht dat het gaat om een protest tegen het kraakverbod, dat precies zeven jaar geleden werd ingevoerd. "Kraken is net als water een eerste levensbehoefte, daarom hebben we de watertoren gekraakt."
De eigenaar zou ook aanwezig zijn en met agenten praten. De politie gaat meestal pas over tot ontruiming als de eigenaar aangifte doet.

VAKER GEKRAAKT

De watertoren is in het verleden al meerdere keren gekraakt, de laatste keer was
. De krakers die het pand toen werden uitgezet gingen daarna voor de toren op straat zitten.

WONINGEN

De monumentale toren werd een paar jaar geleden voor 350.000 euro
. De nieuwe eigenaar heeft plannen voor woningen en horeca in de toren.
Een architectenbureau is ingeschakeld om de toren te verbouwen. "In het voormalige waterreservoir wordt een woonhuis gerealiseerd over vijf verdiepingen met een grote gevelopening gericht op de Dom", zo luidt de beschrijving. "In de kap worden rondom ramen gemaakt om te genieten van een fenomenaal uitzicht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.