Politieke rel in Houten: Paul Steehouwer van D66 naar ITH

HOUTEN - D66 in Houten is teleurgesteld in raadslid Paul Steehouwer. Hij maakte gisteren per e-mail bekend dat hij overstapt naar de fractie van Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH). Steehouwer heeft onvoldoende vertrouwen in het bestuur van D66 en is het niet eens met de politieke koers van de collegepartij.
D66 is verbijsterd. Steehouwer trok zich vorige week weliswaar terug als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen "wegens persoonlijke omstandigheden" en "teleurgestelde verwachtingen", maar van een verschil van inzicht was volgens de fractie geen sprake. "Steehouwer kiest er nu voor om met ITH oppositie te voeren tegen het gedachtegoed van de partij", aldus D66.

VOLSTREKT ONGELOOFWAARDIG

De fractie betreurt het ook dat Steehouwer zijn besluit in afzondering en zonder overleg heeft genomen. "Deze stap is politiek volstrekt ongeloofwaardig en past niet bij ons democratisch stelsel, waarin trouw zijn aan je kiezers een onbetwist uitgangspunt is." De fractie vraagt zich onder meer af hoe Steehouwer met ITH tégen meer windmolens in Houten kan zijn, terwijl hij de afgelopen vier jaar namens D66 een tweede windpark in Houten steunde.

REACTIE STEEHOUWER

Steehouwer licht zijn overstap toe op de website van ITH. "Het gaat me aan het hart om afscheid te nemen van een partij waar ik me jarenlang intensief voor heb ingezet, maar als je idealen hebt, dan wil je die ook ten uitvoer brengen. In dat opzicht voel ik mij meer verwant met Inwonerspartij Toekomst Houten."

GEGIJZELD

Fractievoorzitter Gerard Zandbergen van ITH haalt op de partijsite uit naar D66. "In de praktijk zie je weinig terug van het gedachtengoed van D66. Zo stemde D66 tegen ieders verbazing in tegen een referendum, tegen het burgerinitiatief rondom het experiment Basisinkomen, voor de jacht en waren zij voor megastallen. Eerder stemde Steehouwer als fractielid ook al voor het experiment Basisinkomen tegen de zin in van zijn eigen D66-fractie. Het lijkt wel of D66 gegijzeld wordt door de huidige coalitie."
"Een breuk in een partij is nooit leuk, maar ik heb altijd gezegd dat ten aanzien van burgerparticipatie ITH en D66 qua ideeën dicht bij elkaar staan", vervolgt Zandbergen. "Nu Steehouwer deze ideeën ook in praktijk wil toepassen, ligt aansluiting bij ITH voor de hand, want dat is waar wij voor staan."

EXTRA VERGADERING

Vandaag organiseert het bestuur van D66 Houten een extra afdelingsvergadering om het vertrek van Steehouwer te bespreken, toe te lichten en vragen te beantwoorden. Op 1 december wil de partij een nieuwe lijsttrekker en de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen presenteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.