Door panda's nu seksende apen naar Rhenen

RHENEN - Dankzij de populaire panda's draait Ouwehands Dierenpark goed, volgens directeur Robin de Lange. Daarom is er ruimte voor een nieuw miljoenenproject voor de dierentuin in Rhenen: bonobo's.
Zeven van die mensapen moeten volgende zomer intrek nemen in het nieuwe verblijf. Een verblijf van 3200 m2 groot. En het gaat 3,5 miljoen euro kosten.
Het is een investering die Ouwehand kan doen door het succes van de panda's. Want ondanks tegenvallende berichten over een parkeerplaats die niet gebruikt werd en een reserveringssysteem dat niet nodig is, is het park hartstikke blij: "Het gaat uiteindelijk om omzet", zegt directeur Robin de Lange.
En daar zit het wel goed mee: "We hebben dubbele omzetten gedraaid afgelopen jaar. En er zijn 20 tot 25 procent extra bezoekers. En eigenlijk is dat wel prima." En door dat goede jaar kunnen de apen nu komen: "Gelukkig komen veel gasten dagelijks kijken", glundert de Lange.

SEKSLOZE PANDA'S

En die apen gaan wel voor entertainment zorgen in het park. Want ze zijn gek op seks. Ze gebruiken het ook om ruzies op te lossen bijvoorbeeld. En dat is wel wat anders dan die panda's: "Dat is een groot verschil inderdaad", lacht de dierentuindirecteur.
De gevlekte beren staan om alles bekend behalve hun voortplantingsdrift. De gemiddelde bezoeker treft de panda bamboe-etend aan, op z'n rug. Maar de apen gaan voor een nieuw elan zorgen. Al is dat geen nieuwe strategie: "We willen graag dat mensen spreken over wat we hier doen. Het is dus vooral een leuke bijkomstigheid."

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Het dierenpark wil naar eigen zeggen maximaal bijdragen aan het in stand houden van bedreigde dieren. En dat verhaal willen ze blijven vertellen. "We zijn weer trots", zegt de Lange.
Met de apen wordt Ouwehand één van de elf dierentuinen in Europa die de bonobo's heeft. "Het is belangrijk. We moeten ervoor zorgen dat het voor de gasten aantrekkelijk blijft om hier langs te komen", besluit de Lange.
Overigens is de directeur nog niet gewend aan interviews die niet over panda's gaan. Voor onze camera versprak hij zich, zoals te zien is in de video bij dit artikel.

Seksende mensapen in Ouwehands Dierenpark