Wijk bij Duurstede voert burgerjury in

WIJK BIJ DUURSTEDE - De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede heeft gisteravond ingestemd met de invoering van een zogenoemde burgerjury. Die kan bij belangrijke beslissingen de lokale politiek adviseren.
Het plan komt van GroenLinks-raadslid Niek van Staaden en werkt als volgt: op basis van loting wordt een willekeurige groep inwoners gekozen. Als één van hen geen interesse heeft om in de jury plaats te nemen, wordt via loting net zo lang gezocht tot de jury gevuld is. Bij grote discussiethema's, aangedragen door de gemeenteraad, mag de groep inwoners een "zwaarwegend" advies geven.

MEER BETROKKEN INWONERS

Van Staaden hoopt met het plan inwoners van Wijk bij Duurstede meer te betrekken bij besluitvorming. "Ik vermoed niet dat we het wekelijks gaan inzetten", zegt hij tegen Radio M Utrecht. "Maar misschien één of twee keer per jaar."
"Echt bij de grote dossiers. Denk aan de herinrichting van de Markt. Dat hebben we ook gedaan met een groep inwoners die zeggenschap kreeg in samenwerking met ondernemers en andere belanghebbenden."

RANDOM

Van Staaden merkte dat wanneer er een algemene oproep werd gedaan aan burgers om mee te praten, telkens dezelfde maatschappelijk betrokken mensen opstonden. Het grote verschil met het huidige plan is dat de jury door loting wordt samengesteld.
"We hebben nog geen concreet onderwerp gekozen waarvoor we dit instrument gaan gebruiken", zegt Van Staaden. "De nieuwe raad kan een aanvraag ervoor doen. Het is niet zo dat bewoners zelf met onderwerpen kunnen komen waarover ze hun mening willen geven."

Niek van Staaden: "Inwoners mogen zwaarwegend advies geven."