RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Spoeddebat Uithoflijn: "Hoe betrouwbaar is de provincie?"

1/3
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Hoe betrouwbaar is de informatie die de provincie Utrecht aan de eigen volksvertegenwoordiging geeft? Dat is volgens Statenlid Kees van Kranenburg (Christen-Unie) de centrale vraag bij een spoeddebat waarover vanavond in het provinciehuis wordt vergaderd. De oppositie wil onder meer weten wat er waar is van een nieuwsartikel, waarin NRC schrijft dat twee hoge ambtenaren zijn ontslagen om kritiek over de aanleg van de Uithoflijn.

NRC meldde vorige week dat de projectdirectie van het miljoenenproject de mond is gesnoerd. De twee medewerkers van de provincie hadden aannemer BAM streng toegesproken over de kosten en de vertragingen voor de trambaan tussen de Uithof en NS-station Utrecht Centraal. De provinciedirecteur die het ontslag doorvoerde heeft zelf een verleden bij het bouwbedrijf. Een van beide kritikasters meldde zich daarna als klokkenluider. Zijn verhaal werd onderzocht door de huisadvocaat van de provincie.


BELANGENVERSTRENGELING

"De discussie vanavond gaat over wat er waar is van het verhaal in de krant", zegt Van Kranenburg, die het spoeddebat aanvroeg. "Het bestuur van de provincie heeft afgelopen week een uitgebreide brief naar ons gestuurd. Ze hebben daarin een duidelijke stelling betrokken: er is geen sprake van belangenverstrengeling. Wij hebben daar nog wel een aantal vragen bij."

Volgens CU-politicus Van Kranenburg staat de manier waarop de provincie de volksvertegenwoordigers inlicht voorop. "Als Statenleden wisten we niets van het ontslag van de twee directeuren en mogelijke belangenverstrengeling", zegt hij. "Op de dag dat het artikel verscheen kregen we een briefje van de gedeputeerde: 'Beste mensen, niks aan de hand want in een memo heb ik u al verteld hoe de vork in de steel zit. Ik heb die memo er nog eens bij gezocht en daar staat helemaal niets in over dat ontslag. Dan word ik heel argwanend."


TIENTALLEN MILJOENEN EURO'S

Het Uithoflijnproject valt vele tientallen miljoenen euro's duurder uit dan oorspronkelijk was begroot en de vraag wie het verschil bijpast is politiek en bestuurlijk een groot dilemma. In het artikel van de NRC wordt onder meer duidelijk dat bestuurders onderling overeengekomen waren dat ze het naar buiten toe niet over geldproblemen wilden hebben. De Statencommissie die het debat vanavond voert zal duidelijk willen krijgen hoe het zo ver heeft kunnen komen.

"De informatie in de NRC is voor ons niet te checken en daar zullen we het college scherp over bevragen", zegt Van Kranenburg. "We willen weten wat ervan waar is." De oppositiepartijen zullen vanavond ook aan de weet willen komen of de coalitie van VVD, D66 en CDA door de Uithoflijn in gevaar is gekomen. Een maand geleden stapte verantwoordelijk VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof op. "Jammer, want nu kunnen we haar geen vragen meer stellen", zegt Van Kranenburg. "Nu moet je het doen met een bestuurder die niet in eerste instantie verantwoordelijk is geweest. Het debat wordt dan wat lafjes."


INTEGER

Verder speelt de belangrijke vraag of de ambtelijke organisatie van de provincie wel integer handelt en of bestuurders bij een melding van een mogelijke misstand wel betrouwbaar te werk gaan. Het verhaal van de klokkenluider liet de provincie onderzoeken door het advocatenbureau dat ze zelf betalen en niet door een onafhankelijke onderzoeker.

"Als je in dit land wilt regeren of volksvertegenwoordiger wilt zijn, moet je niet op voorhand van ontbetrouwbaarheid uitgaan", zegt Van Kranenburg. "Maar er gaat hier verschrikkelijk veel geld doorheen. Een gedeputeerde stapt halverwege op zonder verantwoording af te leggen. De NRC schrijft een artikel met opnieuw mogelijk heel ernstige feiten. Dan verwijst de vervangende gedeputeerde naar een memo waar niets in staat. En pas als je het spoeddebat hebt aangevraagd krijg je een brief over hoe de vork in de steel zou zitten. En daar raken we nou precies de kern van het spoeddebat. Hoe betrouwbaar is de informatie die de provincie ons verstrekt?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht