Romeinse weg van tweeduizend jaar oud blootgelegd in Leidsche Rijn

© Gemeente Utrecht
LEIDSCHE RIJN - Archeologen hebben in Leidsche Rijn een bijna tweeduizend jaar oude weg blootgelegd. Deze 'Romeinse A1' was een belangrijke verkeersader in die tijd. "De weg is van grind en dateert van ongeveer 150 jaar na Christus", zegt archeoloog Herre Wynia. Hij spreekt van een bijzondere vondst.
Geschiedenisfans en liefhebbers kunnen zaterdag zelf de weg bewandelen tijdens Open Monumentendag. "En dan kan je voor het eerst in tweeduizend jaar weer over dertig meter Romeinse weg lopen", zegt Wynia. Bezoekers mogen ook een stukje van het stokoude wegdek meenemen.

PARELTJES VAN LEIDSCHE RIJN

De bouwwerkzaamheden in Leidsche Rijn hebben veel Romeinse pareltjes blootgelegd. De Romeinse weg van zeshonderd meter lang is één van de topstukken, zegt archeoloog Herre Wynia. Al in 1997 vonden gravers de eerste delen van de weg, maar pas recent is de weg voor een groot deel blootgelegd.
"We krijgen steeds meer verrassende inzichten", zegt Wynia. Zo komen de onderzoekers veel te weten over logistiek en bouw in de tweede eeuw van onze jaartelling. De bouw van de weg moet enorm veel tijd en energie in beslag hebben genomen. "Er liggen massa's grind, die moeten ooit met schepen zijn aangevoerd."

EXCLUSIEF

Alleen zaterdag krijgen mensen de kans over de weg te lopen. "Ze mogen een stukje Romeins grind meenemen als souvenir. Daarna gaan we verder met graven. Na de opgraving kijken we hoe we 'm verder in de nieuwe plannen kunnen opnemen."
Vandaag werd de weg 'geopend' door wethouder Anke Klein en mocht de pers een kijkje nemen. Zaterdag is de straat geopend voor publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen er komen via de parkeerplaats van Metaal Kathedraal (Rijksstraatweg 20).
Romeinse weg blootgelegd in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.