Archeologen leggen bij Utrecht Romeinse brug bloot

Reconstructie van de brug in Leidsche Rijn.
Reconstructie van de brug in Leidsche Rijn. © Kevin Wilson, Ridderkerk
LEIDSCHE RIJN - Archeologen hebben bij Leidsche Rijn de resten van een Romeinse brug ontdekt. De brug was onderdeel van de doorgaande weg op de oever van de toenmalige rivier die tweeduizend jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde. Volgens archeoloog Herre Wynia is het opmerkelijk dat de opgravingen in het nieuwste stadsdeel van Utrecht begonnen en nu ook eindigen met de vondst van een brug.
"We zijn nu twintig jaar aan het graven in Leidsche Rijn", zegt Wynia tegen RTV Utrecht. "We hebben meer dan honderd opgravingen gedaan, van de bronstijd tot een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Maar het begon allemaal in 1997 met de ontdekking van een een weg en een schip en een brug van de Romeinen. Nu zitten we zo'n beetje aan het eind van Leidsche Rijn en we eindigen met weer een brug. Nou, hoe goed is dat?"
We begonnen in 1997 met de vondst van een Romeinse brug en we eindigen weer met een brug. Hoe goed is dat?
Herre Wynia, archeoloog

GRENSWEG

De Romeinen bewaakten de noordgrens van hun Rijk, de limes, sinds 40 na Christus met een reeks forten die door een grensweg waren verbonden. Een maand geleden vonden de archeologen nog een stuk van die weg, vlakbij de brug die deze week is blootgelegd.
Eikenhouten pijlers van een paaljukbrug blootgelegd in Leidsche Rijn.
Eikenhouten pijlers van een paaljukbrug blootgelegd in Leidsche Rijn. © Gemeente Utrecht
De restanten van de zogenoemde 'paaljukbrug' zijn gisteren opgegraven in Strijkviertel, vlakbij sportpark Rijnvliet. De brug is volgens Wynia aangelegd om de Romeinse grensweg op de zuidoever van de Rijn over een zijriviertje te leiden. De constructie werd gedragen door vier maal vier eikenhouten pijlers. De brug is precies 18 Romeinse voeten (5.20 meter) breed en tien tot twaalf meter lang.

MOERASBRUG

Wynia noemt de vondst bijzonder. "Er zijn niet zo heel veel Romeinse bruggen in Nederland bekend. Er zijn een paar grote bruggen over brede rivieren bij Cuijk en Maastricht. Dit is een soort moerasbrug over een zijtak van de Rijn, die af en toe kon overstromen. Het was eigenlijk vooral een lastig, drassig stuk in het landschap. Daar legden ze een jukkenbrug over, zodat ze niet door de blubber hoefden."
Het basalt waarmee de brug aan de oever was bevestigd werd uit Duitsland aangevoerd.
Het basalt waarmee de brug aan de oever was bevestigd werd uit Duitsland aangevoerd. © Gemeente Utrecht
Alle zestien 'heipalen' zijn in de grond bewaard gebleven en meten waarschijnlijk 3,5 meter. Ook de twee brughoofden, waar de weg weer aan land kwam, zijn teruggevonden. De Romeinen gebruikten daarvoor basaltbrokken uit de omgeving van het Duitse Bonn, waarmee erosie zoveel mogelijk werd voorkomen.

JAARRINGEN

De archeologen denken dat de brug is gebouwd in het jaar 100 of 125 na Christus, toen Romeinen meerdere bouwprojecten langs de noordgrens uitvoerden. De paaljukbrug een paar kilometer westelijker werd gevonden bij de aanleg van de wijk Velthuizen dateert zeker uit het jaar 125.
Onderzoek naar de jaarringen in het hout van de palen moet uitwijzen wanneer de bomen precies zijn omgehakt. Het vermoeden is dat dat vlak voor de bouw van de brug gebeurde. De mooiste palen worden daarna geconserveerd en tentoongesteld.
Romeinse brug gevonden in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.