Minister: toezicht op Stint was niet goed geregeld

© RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
BILTHOVEN - Het toezicht op elektrische voertuigen zoals de Stint is niet in de wet geregeld en daarom was er ook geen toezicht op. Dat zei verkeersminister Van Nieuwenhuizen vanavond in een debat in de Tweede Kamer. De elektrische bolderkar mag de weg niet meer op nadat in september vier kinderen om het leven kwamen bij een ongeluk met het voertuig in Oss.
Voordat de Stint in 2011 de weg op ging, werd het voertuig wel gecontroleerd. Maar dat ging volgens de wettelijke normen voor brommers. Inmiddels zijn 3500 Stints verkocht, zonder dat er toezicht was op technische aanpassingen.

OPNIEUW KIJKEN NAAR REGELGEVING

Van Nieuwenhuizen zei dat in het verleden bewust is gekozen voor deze constructie. "De Tweede Kamer wilde zelf in 2009 geen kentekenplicht, rijbewijsplicht of verplichte training invoeren." Dat was volgens haar om innovatieve projecten niet tegen te werken.
De minister zei vanavond dat er opnieuw gekeken wordt naar de regels voor toelating en toezicht van dit soort bijzondere bromfietsen, zoals de Stint.

FABRIKANT FAILLIET

Het ongeluk in Oss was voor de minister aanleiding om de Stint voorlopig van de weg te halen. De fabrikant uit Bilthoven vroeg daarop deze week faillissement aan. Volgens de eigenaar is er geen bestaansrecht meer nu de karren de weg niet meer op mogen.
De minister ging ook daar nog op in. Ze zei dat er volgens haar geen andere optie was. "Verkeersveiligheid staat voorop." De twijfels over de veiligheid van de constructie en aanpassingen aan het model waren volgens haar doorslaggevend.

STINT SNEL WEER DE WEG OP

De Tweede Kamer steunt het rijverbod maar heeft de minister wel gevraagd het onderzoek naar de veiligheid - uitgevoerd door TNO - te laten versnellen. De minister beloofde daar naar te vragen. Het onderzoek is naar verwachting rond de jaarwisseling klaar. Zodra de Stint veilig is bevonden, kan het voertuig weer de weg op.
Vooral in de kinderopvang wordt de Stint veel gebruikt. Van Nieuwehuizen gaat op verzoek van de PvdA bij gemeenten na of kinderdagverblijven in financiële problemen zijn gekomen door het rijverbod. Ook zei ze te willen kijken of ze kan helpen in die gevallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.