RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Voorlopig nog geen duidelijkheid over verhuizing marinierskazerne Doorn

DOORN - Mariniers en politiek moeten nog even geduld hebben of de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen doorgaat. In een debat in de Tweede Kamer bleek datáer voorlopig nog geen beslissing wordt verwacht.áHet was een debat zonder grote woorden, maar metádes te meer vragen over de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen.

Staatssecretaris Visser benadrukt dat er nu gesprekken lopen over wat voor soort kazerne mariniers eigenlijk willen. Die medezeggenschap was er eerst niet en dat kwam de staatssecretaris op kritiek te staan. Die gesprekken verlopen volgens de staatssecretaris "in goede harmonie", maar wel dreigt op de achtergrond een juridisch geschil. De mariniers zien de overplaatsing als een reorganisatie en vinden dat daar een uitgebreidere vorm van inspraak bijhoort dan Defensie wil. In de tussentijd ligt de bouw van de nieuwe kazerne stil.

UITSTROOM

Het debat ging verder vooral over de verwachte uitstroom. Twee derde van de mariniers zegt ontslag te willen nemen als ze naar Zeeland moeten, datánieuws bracht RTV Utrechtávorige maand op basis van een WOB-verzoek. Veel partijen willen daaromásnel duidelijkheid voor alle betrokkenen. "Mijn grote zorg zit bij de uitstroom", zei Salima Belhaj van coalitiepartij D66. "Dat we zodadelijk een kazerne aan het bouwen zijn in Vlissingen voor een Korps Mariniers dat zieltogend is en nauwelijks nog bestaat."

Het gaat om behoud van het Korps en het juist uitgeven van geld."
Kamerlid Isabelle Diks

Toch benadrukt staatssecretaris Barbara Visser dat de uitstroom van mariniers niet stopt als het Korps in het midden van het land mag blijven. "Was het maar zo eenvoudig als je zou zeggen 'We doen Vlissingen niet' dat dan iedereen zouáblijven, want zo werkt het ook niet. Omdat we zien dat er ook andere elementenámeewegen omdat men zo vaak van huis is, omdat men een gezin heeft en omdat men ook gewoon andere aanbiedingen krijgt."á

STEUN

Deáoverplaatsing van de mariniers naar Zeeland kan nog altijd op de steun van de voltallige coalitie rekenen.áAls de accomodatie aan alle eisen voldoet - het zinnetje 'fit for purpose' viel meerdere keren in het debatá- dan moeten de mariniers er onherroepelijk hun intrek nemen, vinden de regeringspartijen.

CDA enáD66 staan ook op dat standpunt, al uitten deáKamerleden vandaag wel zorgen over de dreigende uitstroom van 68 procentádie via RTV Utrecht naar buiten kwamen.áD66 zegt begrip te hebben voor de klachten en frustraties die leven onder de mariniers en hield de staatssecretaris vanmorgen voor dat haar partij niet een weg wil inslaan waarvan de eindbestemming onbekend is. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slotáhamerde er in het debat op dat de mariniers meer betrokken moeten worden bij het overleg over hun toekomst.


TEGENSTANDERS

GroenLinks en de PVV zijn verklaard tegenstander van de plannen. Dat bleek vandaag opnieuw toen GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks ervoor pleitte om de beslissing zo snel mogelijk te nemen, zodat Zeeland, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de mariniers niet langer dan nodig in onzekerheid hoeven te blijven. Ook wist ze de staatssecretaris zover te krijgen dat die mariniers dieázonder exit-gesprek zijnávertrokken alsnog vraagt of de verhuizing naar Vlissingen een rol heeft gespeeld.


Ook benadrukken meerdere partijen dat het niet gaat om Vlissingen of Zeeland. "Het gaat om behoud van het Korps en het juist uitgeven van geld", zeiáDiks van GroenLinks. Waarschijnlijk krijgt de Kamer pas medioávolgend jaar te horen hoeveel de kazerne in Vlissingen gaat kosten.

De SGP vindt dat de mariniers moeten verhuizen als hen dat wordt opgedragen, behalve wanneer er nieuwe feiten boven tafel komen, bijvoorbeeld over de veiligheidávan mariniers wanneer ze op missie moeten en hun korps onderbezet zou zijn. De partijen DENK en 50PLUS - die overigens net als PVV, ChristenUnie, FvD en PvdD vandaag niet bij het debat verschenen - vinden ook dat de kazerne gebouwd moet worden: afspraak is afspraak. Wanneer er een knoop over de verhuizing wordt doorgehakt weet nog niemand, maar het lijkt er inmiddels sterk op dat de discussie tot na de provinciale verkiezingen van 20ámaart zal duren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht