Mijdrechters vast voor opblazen stortkas ondernemers

Archief.
Archief. © Koen Laureij
MIJDRECHT - De twee mannen (19 en 23) die zijn aangehouden voor een geruchtmakende plofkraak in Nieuwkoop komen uit Mijdrecht.
Bij de kraak op het President Kennedyplein werd maandag met zware explosieven een sealbagautomaat van Rabobank opgeblazen. Dat is een afstortkluis waarin ondernemers 24 uur per dag eurobiljetten kunnen deponeren. Plofkrakers hadden het nog niet eerder voorzien op sealbagautomaten.
Mede dankzij de inzet van een politiehelikopter konden de verdachten uit Mijdrecht maandag snel worden gepakt. Ze zaten in een busje waarin vermoedelijk nog explosieven lagen. Experts van de EOD ontfermden zich erover en maakten ze onschadelijk. Enkele appartementen en een winkelcentrum werden enige tijd ontruimd.
Rabobank sluit al zijn circa zeshonderd sealbagautomaten in Nederland voortaan 's nachts af naar aanleiding van de plofkraak. ING wil dat ook gaan doen, maar niet direct. Eerst wil de bank haar klanten informeren. ABN AMRO zegt de situatie in de gaten te houden en "wanneer dat nodig is per geval zichtbare en onzichtbare maatregelen" te nemen. Een algehele sluiting is op dit moment bij ABN AMRO niet aan de orde.
Plofkraken zijn een groot probleem voor banken en vormen een groot risico voor omwonenden. Het komt jaarlijks tientallen keren voor. De piek was in 2016 met 79 plofkraken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.