Dag Sinterklaas, kerstgekte barst los

De kerstmarkt, uit de mode of nog altijd booming business?
De kerstmarkt, uit de mode of nog altijd booming business? © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaasavond is achter de rug en dat betekent traditiegetrouw dat de kerstgekte direct losbarst. Tuincentra zetten zich schrap voor een run op kerstbomen en in veel plaatsen worden kerstmarkten georganiseerd. Maar tegelijkertijd rijst de vraag: zitten consumenten daar nog wel op te wachten?
In Nieuwegein denken ze van niet. Daarom is de kerstmarkt bij winkelcentrum Cityplaza ingeruild voor een schaatsbaan. "We zien dat de consumenten de kerstmarkt een beetje moe zijn", zegt evenementenorganisator Antonie Zuyderwijk. "Het fenomeen blijft leuk, maar laat het aan onze Duitse vrienden over."
Dus is in Nieuwegein gekozen voor een schaatsbaan. Volgens Zuyderwijk is het niet zomaar een ijsbaantje. "Het heet een skate-a-way. Een schaatsbaan in een achtvormig rondje. Het is echt huge."
We hebben een sneeuwmachine die een volledig biologisch afbreekbare papierprop maakt
Antonie Zuyderwijk
Ook wordt in het winkelcentrum vandaag begonnen met het opspuiten van de kunstsneeuw. "We hebben een machine in de arm genomen die een volledig biologisch afbreekbare papierprop maakt. Vergelijk het met papier-maché. Dat blijft tussen drie weken en een maand liggen."

KERSTMARKT SPAKENBURG

In Spakenburg geloven ze nog wel in het fenomeen kerstmarkt. Vanmiddag om 15.00 uur opent de ééndaagse Wintermarkt in het centrum van het dorp. Niet alleen is er veel eten en drinken te koop, ook wordt de Museumhaven 'sprookjesachtig' verlicht.
Organisator Mariska Jacobi vindt 6 december helemaal niet vroeg voor een kerstmarkt. "Waar ik woon in mijn straat is bijna iedereen al over op de Kerst." Vorige week was zelfs al de Country and Christmas Fair in Haarzuilens.
Veel kerstmarkten worden bezocht door ouderen. Zeker de edities die vroeg in de maand december worden georganiseerd. Maar in Spakenburg zal dat anders zijn, zegt Jacobi. "Wij richten ons echt op gezinnen. Als kinderen het leuk hebben, vinden de ouders het vaak ook al snel leuk."
In mijn straat is bijna iedereen al over op de Kerst
Mariska Jacobi

TUINCENTRA

De absolute topdrukte wordt de komende tijd verwacht bij de tuincentra. Daar zullen de kerstbomen niet aan te slepen zijn. Bij Eurofleur in Leusden zetten ze zich schrap: de openingstijden zijn vandaag, morgen én zaterdag verruimd tot 21.00 uur 's avonds.
En dat is nodig ook, want Eurofleur verkoopt jaarlijks 2500 tot 3000 bomen. "Volgens mij zijn wij een van de weinige tuincentra die de openingstijden verruimen", zegt de eigenaar. "Op het moment dat we open gaan is het ook direct heel druk."
Mensen die overwegen Eurofleur of een ander tuincentrum te bezoeken, krijgen een nadrukkelijk advies. "Hoe vroeger je er bent, hoe beter. Dan heb je misschien nog een korte rij bij de kassa en kan je nog vrij makkelijk je wagen parkeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.