RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oudewater: "Laat kleine gemeenten bouwen buiten stadsgrenzen"

1/2
OUDEWATER - Kleine gemeenten doen een dringend verzoek aan de provincie om de bouwregels te verruimen. Nu mogen ze alleen bouwen binnen de stadsgrenzen, de zogeheten 'rode contouren', maar de gemeenten willen ook buiten die contouren huizen neerzetten.

"De rode contour is inmiddels een wurgend lint dat rond Oudewater ligt", zegt wethouder Bob Duindam (VVD/D66). Hij zou graag bouwen op Statenland, een stuk weiland aan de rand van de stad, maar de provincie Utrecht staat dat niet toe. Die wil voorlopig niet dat woningbouw ten koste gaat van natuur.

De heersende opvatting is: ga maar naar de stad. Maar dan gaat Oudewater wel teloor"
Bob Duindam, wethouder Oudewater

"We hebben recent onderzoek gedaan en er is nog zat bouwmogelijkheid binnen de steden, tot 2025", laat gedeputeerde Pim van den Berg (D66) weten. "Er zijn locaties binnen de rode contouren die voor gemeenten lastig te realiseren zijn. Dat begrijp ik ook wel. Maar ze moeten niet zeggen: dit is te ingewikkeld, laten we maar het groen ingaan. Want dat is de keerzijde."


FRUSTRATIE
Volgens wethouder Duindam vallen de mogelijkheden binnen zijn stadje tegen. Er moeten elk jaar zo'n 40 woningen bijkomen en dat haalt hij op termijn niet. Dus moet er snel wat gebeuren. "Aanpassingen van de provinciale verordeningen en van onze bestemmingsplannen kosten je zomaar 5 tot 10 jaar. En we moeten niet in een situatie komen dat we over een paar jaar niks meer kunnen bouwen, want het is nu al frusterend voor Oudewater dat er zo weinig gebouwd kan worden."

Er is nog zat bouwmogelijkheid binnen de steden"
Pim van den Berg, gedeputeerde

VERGRIJZING
Frusterend is het vooral voor jonge starters. Die staan 7 tot 10 jaar op een lijst voor een sociale huurwoning. En de meeste koopwoningen in Oudewater zijn alleen voor mensen met een dikke portemonnee. "Er zijn gewoon weinig woningen, en de huizen die er zijn kosten veel geld", laat een inwoner weten. "Je ziet mensen uit Oudewater trekken om ergens anders iets te kopen."

En dat wil wethouder Duindam nu juist voorkomen. In de sterk vergrijzende gemeente moet juist ruimte zijn voor jongeren. "De heersende opvatting is: ga maar naar de stad, ga maar naar Woerden. Dat is allemaal prachtig, maar dan gaat dit stadje wel teloor."

Oudewater wil graag bouwen buiten de rode contouren


DEN HAAG
Oudewater is niet de enige gemeente die te kampen heeft met het probleem van de rode contouren. Duindam: "Ik heb twee weken geleden bij de commissie van Provinciale Staten ingesproken over dit onderwerp namens De Ronde Venen, Montfoort, Lopik en Wijk bij Duurstede. Maar er zijn er nog veel meer. We moeten echt gezamenlijk optrekken."

De roep om meer te mogen bouwen heeft inmiddels ook Den Haag bereikt. VVD en CDA willen dat minister Ollongren met Utrecht en Noord-Holland, waar het probleem ook speelt, gaat praten over het oprekken van de rode contouren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -