Schilderij van kunstenaar met Down in enorm formaat vereeuwigd op muur

Schilderij van kunstenaar met Down vereeuwigd op muur
Schilderij van kunstenaar met Down vereeuwigd op muur © RTV Utrecht
UTRECHT - Derk Wessels, een 46-jarige kunstenaar met het syndroom van Down, beleefde vandaag de dag van zijn leven. Zijn kunstwerk werd in enorm formaat met graffiti op een muur gespoten in de wijk Lauwerecht in Utrecht. Het is een project van de Utrechtse Maaike Kluft, die de kunst van mensen met een beperking wil verspreiden door de hele stad.
Volgens Kluft vergroten mensen vaak uit wat mensen met een beperking niet kunnen maar zij ziet dit graag andersom. Ze gebruikt Wessels als voorbeeld. "Kunstenaars zoals hij zijn echt wel professionals. Maar het ding is dat ze zichzelf niet goed kunnen vertegenwoordigen omdat ze daar niet de communicatieve vaardigheden voor hebben."
Mensen zouden minder moeten kijken naar opleidingen en werkervaring van individuen, vindt Kluft. Zij vindt dat we daardoor veel getalenteerde mensen buitenspel zetten. "We moeten echt veel meer naar talent kijken. Daarmee ontwikkelen we ook nog eens meer betrokkenheid onderling." Graffitikunstenaar JanIsDeMan mocht het werk van Wessels namaken op de muur in Lauwerecht. De kunstenaar is onder de indruk van zijn collega: "Deze gast maakt hele vette dingen. Heel anders dan wat ik normaal maak: veel dikke lijnen. Heldere vormen. Heerlijk."

BOOST VOOR LAUWERECHT

Kluft verzon het idee van de grote wandtekening en pitchte dat bij Awesome Utrecht, een platform waar Utrechters de stad 'grootser en leuker' mee willen maken. Iedereen kan geld inleggen voor ideeën waarin zij geloven. Dat gebeurde ook bij het idee van Kluft. In samenwerking met Roos Polman en Marith Hameter van Spoken Art Community kwam het project uiteindelijk tot stand.
De muurschildering is voor Wessels geweldig, maar ook de buurtbewoners zijn er volgens Hameter blij mee. "Zij hebben aan ons (Spoken Art Community) laten weten dat ze meer kleur en levendigheid willen in deze wijk", en dat snappen de dames. Ze gaan voor een ware 'make-over' in de buurt. "Het kan wel een boost gebruiken. Lauwerecht heeft niet echt een identiteit: veel mensen kennen de wijk niet eens", besluit Hameter.
Schilderij van kunstenaar met Down in enorm formaat vereeuwigd op muur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.