3D-tekenaar maakt ontwerp voor treinstations Vijfheerenlanden

© Patrick Carbin
VIANEN/VIANEN - De bereikbaarheid in Vijfheerenlanden is een belangrijk onderwerp voor inwoners, maar ook voor de politiek. Vianen en Meerkerk hebben last van sluipverkeer en er staat vaak file. Ook het openbaar vervoer kan beter en daar worden plannen voor gemaakt, maar de Leerdammer Patrick Carbin heeft een eigen oplossing in gedachten. Vianen en Meerkerk hebben geen treinstation en de 3D-tekenaar zou dat graag anders zien. Hij heeft de gemeente Vijfheerenlanden alvast wat werk uit handen genomen en dus liggen de ontwerpen voor de treinstations al klaar.
Hij tekent niet alleen een station voor Vianen, maar ook voor Meerkerk. Patrick zou een treinverbinding door deze plaatsen ook wel graag in het echt willen zien. "Ik woon zelf in Leerdam en heb vrienden in Gorinchem. Dan rijd ik over de A27 en heb ik eigenlijk geen alternatief. Dus dan sta ik in de file een beetje naar de weilanden te koekeloeren."
Leerdamse tekenaar ontwerpt treinstation voor Vianen

BUSVERBINDING

Over een treinverbinding tussen Breda en Utrecht wordt volgens verkeerswethouder van Vijfheerenlanden Huib Zevenhuizen al tientallen jaren gesproken. "Het stond in de plannen voor de verbreding voor de A27, maar daar is het uitgehaald. Zoals het er nu uitziet denk ik dat die treinverbinding er nooit gaat komen." aldus Zevenhuizen.
Wel wordt er gewerkt aan een betere verbinding tussen Breda en Utrecht waarbij de frequentie en de snelheid van het vervoer omhoog moet gaan. "Er zijn wel studies en toekomstplannen die gaan tot 2040 en daarin staan wel maatregelen om het openbaar vervoer te verbeteren. Maar je moet dan denken aan een snelle busverbinding en misschien een vrij liggende busbaan", vertelt Zevenhuizen.
Ook benadrukt hij dat op dit moment de bus de snelste verbinding is tussen Vianen en Utrecht. "Je hebt al een sneldienst van Gorinchem, Meerkerk, Vianen naar Utrecht. Je bent vanuit Vianen in een kwartier op Utrecht Centraal. En er zijn ook plannen om de Brabantliner te laten stoppen in Meerkerk zodat van daaruit mensen ook sneller in Utrecht zijn."

TREINFAN

Patrick Carbin ziet toch liever een spoorlijn aangelegd worden. Hij is gefascineerd door treinen. "Dat heb ik al van kleins af aan. Dat komt door mijn broer die dat ook had." Daarom tekent hij graag treinstations. Dat doet hij niet onverdienstelijk, dat vindt de wethouder. "Ik vind de stations er prachtig uitzien. Het is een artist-impression, ik vind ze heel mooi. Het zijn hele mooie plaatjes."
Op de vraag of de gemeente Vijfheerenlanden zal aankloppen bij Patrick als het ooit zover mag komen dat er tóch een treinverbinding door Meerkerk en Vianen komt, antwoordt de wethouder lachend: "Er zijn nu geen plannen, dus dat kan nog wel even duren. Maar mocht ik dan nog wethouder zijn, dan ga ik hem bellen, zullen we dat afspreken?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.