Docent Universiteit Utrecht mag blijven na 'Volkert waar ben je?'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft besloten om de docent die 'Volkert waar ben je?' schreef niet te ontslaan. De man plaatste de opmerking onder een Facebook-artikel over de verkiezingswinst van Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen heeft in samenspraak met het College van Bestuur wel besloten om de medewerker een disciplinaire maatregel op te leggen: voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar.
De UU noemt de opmerking verwerpelijk en onacceptabel, maar vindt ontslag op staande voet niet nodig. Hierbij speelt een rol dat de docent spijt heeft betuigd. Ook gelooft de universiteit zijn verklaring dat hij zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft.
Op de vraag van een andere Facebook-gebruiker of hij achter zijn opmerking stond, heeft de docent teruggeschreven dat dit "natuurlijk niet" zo is. Ook heeft hij later die dag op zijn eigen Facebookpagina zijn excuses aangeboden. "Die Facebookpagina is gedeactiveerd, nadat hij expliciete doodsbedreigingen kreeg. Het Openbaar Ministerie heeft gemeld dat de 'voorlopige inschatting' is dat tegen de docent geen vervolging wordt ingesteld", aldus de universiteit.
Nadat de universiteit op 21 maart op hoogte werd gesteld van de opmerking, werd de docent op non-actief gesteld totdat er een oordeel was gevormd. "De Universiteit Utrecht heeft de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Medewerkers hebben - net als alle Nederlanders - het recht om hun mening te uiten, zeker ook als privépersoon op sociale media. Het betreft hier echter een in het publieke domein, op internet, geuite verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn in de context van een verkiezingsoverwinning. De Universiteit Utrecht vindt dat de docent had kunnen weten dat zijn opmerking als bedreiging gelezen kan worden, zeer kwetsend is, en schadelijk voor de universiteit zou zijn."
Volgens de universiteit gaat de nu opgelegde disciplinaire maatregel' verder dan een berisping. "Het houdt in dat strafontslag wordt opgelegd, maar nog niet wordt uitgevoerd. De medewerker krijgt dus nog een nieuwe kans. Er geldt een proeftijd van twee jaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.