Pandaparing in Rhenen mislukt: Xing Ya wil alleen maar spelen

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - Pogingen om de twee reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark te laten paren zijn opnieuw niet geslaagd.
Als er in Nederland een jong wordt geboren, mag de dierentuin dat vier jaar houden. Daarna gaat het dier naar de pandaopvang in China waar Wu Wen en Xing Ya ook vandaan komen.
De afgelopen weken spande het erom in Rhenen, want het was paringstijd. De verzorgers van Xing Ya en Wu Wen hadden verschillende maatregelen genomen om de komst van een pandababy te stimuleren. In de verblijven werd urine van beide beren verspreid en het mannetje Xing Ya kreeg geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd. Ook is hij getraind om op zijn achterpoten te staan, zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.
Xing Ya en Wu Wen hebben elkaar nog niet gevonden

TE JONG

Een pandavrouwtje is maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar. De urine van Wu Wen werd bijna dagelijks onderzocht om haar hormoonpiek te bepalen. Afgelopen week was het moment daar. "Ondanks de voorbereidingen heeft het helaas niet geleid tot een paring", meldt de dierentuin. "Het mannetje Xing Ya blijkt toch nog te jong te zijn en met name speelgedrag in plaats van paargedrag te vertonen."

VOLGEND JAAR

In augustus van dit jaar worden beide reuzenpanda's zes jaar. "We verwachten dat met de ervaring van nu en het volwassen worden van Xing Ya de kans op paring volgend jaar aanzienlijk groter is", aldus Ouwehands.
Morgen is het twee jaar geleden dat de beren uit China naar Rhenen kwamen. De dieren blijven tot 2032 in Nederland. Het is de bedoeling dat ze in die tijd voor nageslacht zorgen, want er leven nog maar 1864 reuzenpanda's in het wild.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.