Van Zanen: verbied knalvuurwerk bij jaarwisseling

Jan van Zanen bij vuurwerkles op Utrechtse basisschool.
Jan van Zanen bij vuurwerkles op Utrechtse basisschool. © RTV Utrecht
UTRECHT - Als het aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen ligt, wordt de jaarwisseling voortaan alleen nog maar gevierd met 'veilig siervuurwerk'. Hij ondertekende namens de gemeente Utrecht een open brief aan het kabinet die daartoe oproept.
De paginagrote advertentie die vandaag in het Algemeen Dagblad staat, is onder meer ondertekend door de politie en burgemeesters van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Korpschef Erik Akerboom van de politie zegt met de oproep aan het kabinet de jaarwisseling veiliger te willen maken, zonder de traditie te verliezen. "Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven. Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega's en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn."
Paginagrote advertentie in AD: stop met knalvuurwerk
Paginagrote advertentie in AD: stop met knalvuurwerk © RTV Utrecht

REACTIE VVD EN CDA

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte eerder al voor een verbod op knalvuurwerk. Het kabinet besloot dat advies toen te negeren. En ook deze keer lijkt het verzoek niet veel indruk te maken bij regeringspartijen VVD en CDA.
CDA-kamerlid Chris van Dam zegt dat er binnenkort een evaluatie komt over hoe de jaarwisseling veiliger gemaakt kan worden. Dan pas moet blijken 'hoe erg het is'. "De politie komt nogal eens met wisselende cijfers." Antoinette van Laan van de VVD ziet een verbod niet zitten. Het zou volgens de liberaal gaan om een mooie traditie die haar partij niet zomaar op willen geven.
ROC MIDDEN-NEDERLAND
Het verbod op knalvuurwerk wordt gesteund door een diverse groep aan organisaties waaronder de artsenfederatie KNMG in Utrecht, PostNL, verzekeraar Achmea, de vereniging voor brandweervrijwilligers en ROC Midden-Nederland.
Woordvoerder Aris Willems van het ROC Midden-Nederland legt uit waarom een onderwijsorganisatie als de zijne een verbod op knalvuurwerk steunt: "Wij verzorgen een opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Daarmee werken we heel nauw samen met de politie van de gemeente Utrecht. En omdat wij heel erg bezorgd zijn over de veiligheid van onze studenten als zij op allerlei evenementen actief zijn, hebben wij dit mede ondersteund."

VUURWERKLES

Jan van Zanen is goed bekend met het gevaar van vuurwerk: in 2016 zat de burgemeester nog in de klas bij een les op basisschool De Schakel in Utrecht over de gevaren van vuurwerk.
Jan van Zanen bij vuurwerkles op Utrechtse basisschool

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.