Internationale conferentie in Amersfoort over veiligheid overwegen: ''We willen naar nul doden''

© AS Media
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat soms maar net goed; een fietser die nog net even oversteekt als de rode lichten al knipperen of een voetganger die onder de slagbomen doorkruipt. Onveilige overwegen bij het spoor zijn een hoofdpijndossier van ProRail. In Amersfoort praat de spoorbeheerder erover met collega's uit het buitenland.
Grappige campagnes, schokkende filmpjes, waarschuwingen in de spits; het levert nog onvoldoende op vertelt directeur Pier Eringa van ProRail.
''We hebben tien tot vijftien doden per jaar op overwegen en dat aantal krijgen we moeilijk naar beneden. Je kunt zeggen dat het eigenlijk heel weinig is, afgezet tegen de weg, maar we willen het nog veiliger. We willen geen doden op overwegen meer.''

KNIPPERLICHTEN NEGEREN

Op een internationaal congres in Amersfoort, spreekt ProRail met spoorbeheerders over de hele wereld. In landen als Canada, Nieuw-Zeeland, maar ook dichter bij huis zoals in België staan de overwegen hoog op de agenda, vertelt Gunther Buys van Belgische spoorbeheerder Infrabel.
''In België hebben we 1700 overwegen. Daarvan is het grootste deel actief beveiligd, maar zelf met die beveiliging merken we dat er toch nog heel veel 'rood-licht-negaties' gebeuren.''
Ook hier worden rode knipperlichten nog vaak genegeerd dus.

OVERWEGEN OPHEFFEN

Werk aan de winkel dus! ProRail heeft onlangs een aparte directeur aangenomen die zich alleen maar gaat bezighouden met het veiliger maken van overwegen. Het liefst heeft ProRail helemaal geen overwegen meer. Maar tot die tijd valt er nog genoeg te leren van de internationale collega's, weet Pier Eringa.
''Ik sprak net een Franse collega en die zei: wij zien ook dat het ons niet lukt om overwegen op te heffen, dus wij steken heel veel energie in hoe je bestaande overwegen nog veiliger kunt maken met slimme technieken.''
De internationale gasten hebben gisteren vooral veel met elkaar gepraat; vandaag gaan ze op pad. Ze maken een tocht langs allerlei gevaarlijke overwegen in onze regio. Zo gaat het gezelschap kijken in onder andere Woudenberg, Maarsbergen en Soest.
Internationale conferentie in Amersfoort over veiligheid overwegen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.