RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Twee raadsleden weg na "gedoe": coalitie IJsselstein verliest meerderheid


IJSSELSTEIN - Er is gerommel binnen de IJsselsteinse politiek. Twee leden van de Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ) verlaten hun fractie. De coalitie van de LDIJ en de VVD verliest daardoor haar meerderheid. Besturen wordt kortom een uitdaging.

Tijdens een fractievergadering zouden partijleden van de LDIJ voor de keuze zijn gesteld door fractievoorzitter Ronald Koehorst: of raadslid Sarah Zandstra moest weg of hij zou opstappen als fractievoorzitter. Volgens Zandstra was duidelijk dat de meerderheid aan de kant van de fractievoorzitter stond, waarna zij moest vertrekken. "Ik vind het heel vervelend hoe het allemaal is gegaan", zegt Zandstra. "Er zijn maandenlang gesprekken gevoerd om te proberen de partij bij elkaar te houden, maar dat is niet gelukt."

Raadslid Marius Willems besloot daarop zelf te vertrekken. "De manier waarop mijn collega Sarah uit de partij is gezet, vind ik ethisch niet verantwoord", zegt hij. Volgens hem was Sarah kritisch op de LDIJ en werd dat niet gewaardeerd. "Dat de fractie vervolgens voor het blok wordt gezet om te stemmen over haar vertrek, kan niet. Dat is een van de redenen waarom ik heb gezegd: tot hier en niet verder."

ONENIGHEID

Binnen de LDIJ is volgens de twee raadsleden al sinds de verkiezingen onenigheid. Volgens Zandstra houdt de partij zich niet aan haar eigen afspraken. Ze vertelt: "In het verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat we samenwerking binnen de gemeenteraad belangrijk vinden, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Bij voorstellen van de oppositie worden altijd wel redenen bedacht, waardoor we er niet mee inkunnen stemmen. Dat vind ik vervelend, want ik ben een verbinder."

Willems herkent dat. "Voorstellen die van de partij komen, moeten bovendien altijd eerst overlegd worden met de coalitiepartner en soms zelfs met de wethouder of het gehele college", zegt hij. "Dat gaat tegen het dualisme in, waarbij de raad en het college juist apart opereren." Willems voelt bovendien druk van fractiediscipline. "Natuurlijk volg je de zaken die in het coalitieakkoord staan, maar voor andere voorstellen, word je bij LDIJ geacht met de partij mee te stemmen."

Fractievoorzitter Ronald Koehorst wil niet terugblikken op de precieze gang van zaken tijdens de fractievergadering gisteravond. Wel laat hij weten de situatie 'jammer' te vinden. "Partijleden zijn bij nieuwe voorstellen altijd vrij om te stemmen wat ze willen", laat hij weten naar aanleiding van de kritiek.

'GEEN CRISIS

Volgens Koehorst is er nog geen man overboord nu de coalitie in IJsselstein haar meerderheid verliest. "Er is zeker geen crisis", zegt hij. "Er zijn helaas wel twee mensen die individueel doorgaan, maar zij hebben al laten weten het collegeakkoord te blijven steunen. Daar ben ik blij om." Net als Zandstra en Willems wil Koehorst niet 'moddergooien'. "Sarah en Marius hebben allebei veel voor de partij gedaan. Daar wil ik ze voor bedanken."

Ook Zandstra en Willems kijken vooruit. "Voorlopig ga ik verder als eenmansfractie", zegt Zandstra. "Ik hoop dat er nu meer gelijkheid komt in de raad en we echt kunnen opkomen voor de belangen van IJsselstein." Willems voegt toe: "Ik betreur wat gisteravond is gebeurd, maar soms is er geen ontkomen aan en moet je je verantwoordelijkheid nemen. Ik hoop dat we weer kunnen bouwen aan de toekomst."

Politieke crisis in IJsselstein: "Voorlopig ga ik verder als eenmansfractie"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -