OM: docent Universiteit Utrecht niet vervolgd voor 'Volkert, waar ben je?'

© Universiteit Utrecht, RTV Utrecht
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen de docent van de Universiteit Utrecht die 'Volkert, waar ben je?' schreef op Facebook. Er is geen sprake van opzettelijke bedreiging of opruiing, stelt het OM.
De tekst van de docent was een reactie op de overwinning van Forum voor Democratie (FvD) bij de Provinciale Statenverkiezingen maart dit jaar. Thierry Baudet, de politiek leider van het FvD, deed hierop aangifte van bedreiging en opruiing. Het Openbaar Ministerie startte vervolgens een onderzoek. De docent werd als verdachte aangemerkt en ook in die hoedanigheid gehoord door de politie.

VERWIJZING

Volgens het OM is duidelijk dat de docent verwees naar de moord op Pim Fortuyn in 2006, die plaatsvond ten tijde van een sterke opmars van de LPF. Hoewel het OM het begrijpelijk vindt dat een verwijzing naar een dergelijk ernstig en schokkend feit als ongepast wordt beschouwd, ziet het in juridisch opzicht geen grond voor vervolging.
"Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit plegen. Gebleken is dat de man zijn bericht heeft geplaatst op de persoonlijke Facebookpagina van een andere persoon met wie hij regelmatig felle discussies voerde en met wie hij sterk verschilde wat betreft politieke ideeën." Deze persoon heeft het bericht vervolgens breed verspreid.
Het Openbaar Ministerie is van mening dat de opsteller van het bericht een discussie wilde uitlokken met de persoon op wiens Facebookpagina hij het bericht plaatste. Hij heeft niet de opzet heeft gehad met zijn bericht de politiek leider van het FvD of zijn partijgenoten te willen bereiken of om hen vrees aan te willen jagen.

NIET CONCREET GENOEG

Behalve door het ontbreken van opzet, vindt het Openbaar Ministerie ook dat er geen sprake is van bedreiging of opruiing omdat de formulering 'Volkert, waar ben je?' hiervoor onvoldoende concreet is. Hoewel de verwijzing naar het genoemde misdrijf duidelijk is, wordt er niet daadwerkelijk gedreigd. Ook is er geen sprake van een directe oproep tot het plegen van een strafbaar feit.
De aangifte is nu geseponeerd en de docent is niet langer verdachte. Eerder besloot de Universiteit Utrecht al om de man niet te ontslaan. Het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen besloot in samenspraak met het College van Bestuur wel om de medewerker een disciplinaire maatregel op te leggen: voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.