RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boerenprotest: Honderden trekkers bij provinciehuis


UTRECHT - In het provinciehuis in Utrecht zijn honderden protesterende boeren aanwezig. Ze vertrokken eerder vanochtend met de trekker vanaf verzamelpunten in Veenendaal, Vreeland, Abcoude, Baarn, Lexmond, Breukelen en De Meern. Ze protesteren vandaag tegen de stikstofmaatregelen van de provincie.


De politie is aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden, want de trekkers gingen onder meer via de A2, A12 en A27 naar het Utrechtse Rijnsweerd. De actie leidde vooral tot problemen op de A27. Ook een aantal buslijnen hebben last van het protest.

Omdat er in de buurt van het provinciehuis onvoldoende ruimte is voor de ruim 200 trekkers, staan de voertuigen in de hele omgeving geparkeerd.

In De Meern kwamen vanmorgen al meer dan 80 boeren samen om naar het provinciehuis te gaan


Verslaggever Mark van der Wel meldt dat de sfeer op het provinciehuis gemoedelijk is. "De boeren mogen gewoon naar binnen en kunnen straks in gesprek met de gedeputeerde. Er is ruimte voor zo'n 300 boeren."


De provincie heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het protest rustig zal verlopen. Volgens de gemeente Utrecht zijn er maatregelen genomen om de actie in goede banen te leiden. Een woordvoerder zegt dat deze vooral bedoeld zijn om de verkeersveiligheid te bewaken.

IMPACT
De Utrechtse LTO-voorman Bert van Donselaar zei eerder op de ochtend al op Radio M Utrecht dat de extra provinciale beleidsregels over stikstof van hem van tafel moeten. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen. Hij hoopt dat de Utrechtse boeren net zoveel succes hebben als de Friese boeren vorige week. Daar leidde het protest tot afschaffing van de extra stikstofregels. "Door dit beleid ontneemt de provincie ons de adem om door te kunnen gaan. Ze pakken ons de ruimte af die van ons is. Dat vinden we onacceptabel", zegt Van Donselaar.

De stikstof-discussie is ingewikkeld, hier leggen we je uit hoe het zit. De tekst gaat daarna verder.GEEN ANDERE KEUZE
Volgens Van Donselaar hebben de boeren geen andere keuze dan om vandaag weer actie te gaan voeren. "We zijn altijd in goed overleg. We doen altijd niet anders dan oplossingen verzinnen. Maar dit nieuwe beleid was zo'n overval in al die provinciehuizen. We willen dit gelijk trekken en willen één beleid. En de provincies moeten daar niet hun eigen sausje overheen gooien."

De boeren hebben bovendien het gevoel dat zij er het hardst voor moeten opdraaien dat er minder stikstof uitgestoten moet worden in Nederland, vertelt Van Donselaar. "We hebben in het land allemaal een taak om wat te doen aan de stikstof, maar de rekening ligt weer volledig bij de landbouw. Dat kan niet."

 Boeren verzamelen zich langs de A12 bij De Meern Boeren verzamelen zich langs de A12 bij De Meern | Foto: RTV Utrecht/Mark van der Wel

 Bij de actie zijn zo'n 200 trekkers betrokken Bij de actie zijn zo'n 200 trekkers betrokken | Foto: RTV Utrecht/Mark van der Wel

 In Veenendaal verzamelen boeren zich bij de McDonald's In Veenendaal verzamelen boeren zich bij de McDonald's | Foto: Jacco Wisserhof

Utrechtse LTO Noord-voorman op Radio M Utrecht in gesprek over het stikstofprotest


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -