RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM breidt verdenkingen uit tegen verdachten van prostitutienetwerk met tienerjongens

UTRECHT - De lijst met beschuldigingen tegen de Utrechtse oud-dj die wordt verdacht van het runnen van een prostitutienetwerk met jongens, is door het Openbaar Ministerie flink uitgebreid. Ook de verdenkingen aan het adres van zijn compagnon zijn flink verzwaard. Dat bleek vandaag tijdens een voorbereidende in de Utrechtse rechtbank.

De 64-jarige Romeo A. wordt onder meer verdacht mensenhandel, seksuele uitbuiting, ontucht en verkrachting. Hij zou met de 59-jarige Nico L. uit Zeist een escortservice met minderjarige jongens hebben gerund vanuit twee flats in de Utrechtse wijk Overvecht.

NIEUWE VERKLARINGEN
Het OM heeft aan het dossier de verklaringen van meerdere jongens toegevoegd, die zeggen dat ze door de twee zijn misbruikt en tot prostitutie gedwongen. Dat zou zijn gebeurd tussen begin 2016 en het najaar van 2018. Volgens het OM zijn in de telefoons en computers van de verdachten gegevens van honderden mannen en jongens gevonden. Daarvan zijn tientallen betrokkenen geďdentificeerd.

Via berichtenservices als Whatsapp en Bullchat zouden Romeo A. en Nico L. contact hebben gezocht met de jongens voor een proefdate. Als dat beviel werden er klanten geregeld, kregen de jongens een werktelefoon en werd een profiel voor hen aangemaakt op de website Boys4U.

VERBODEN SEKSWERKRUIMTES
De zaak kwam aan het licht door tips die de gemeente Utrecht en de politie eind 2017 en begin 2018 kregen. De verdachten hadden volgens het OM illegale sekswerkruimtes ingericht in woningen aan de Ibisdreef en de Vulcanusdreef. Ze brachten de jongens ook naar klanten, inden de betalingen en zorgden voor condooms. Zelf pleegden de verdachten volgens het OM ook met meerdere minderjarige jongens ontucht.

Het onderzoek naar het netwerk van de twee heeft vervolgens ruim een jaar geduurd en is nu afgerond. Het OM werkt nog aan een zogenoemde ontnemingsvordering om de winst af te pakken die ze met seksuele uitbuiting van de jongens hebben gemaakt. De komende tijd wil de verdediging meerdere jongens als getuige laten ondervragen. De verdachten zelf worden ook nog verhoord over de toegevoegde verdenkingen.

PSYCHISCH ONDERZOEK
Romeo A. is in het verleden al meerdere malen voor soortgelijke zaken veroordeeld. Hij is onlangs in het Pieter Baan Centrum geobserveerd, het rapport van de psychiater en psycholoog laat nog een paar weken op zich wachten. Ook Nico L. is psychisch onderzocht. Verder zal ook de reclassering met een advies over een geschikte straf en eventuele behandeling voor de verdachten komen.

De twee mannen zitten op dit moment allebei vast. De verdediging vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen, zodat ze het vervolg van het proces in vrijheid kunnen afwachten. Dat werd door de rechtbank afgewezen. Zo kan moeilijk ingeschat worden hoe groot de kans op herhaling is, omdat de verschillende rapporten van deskundigen nog niet klaar zijn.

Voor de inhoudelijke behandeling heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken: 10, 14 en 16 april 2020. Die zijn nodig, omdat meer dan 10 jongens aangifte hebben gedaan tegen de twee. De slachtoffers zijn van plan een schadevergoeding te eisen en willen tijdens de rechtszaak gebruik maken van hun spreekrecht. Voor die tijd is er nog een tussenzitting op 23 januari.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -