Dit staat ons te wachten in 2020: Vuelta, rondje singel en Ridouan T. voor het hekje

2020 wordt het jaar van de Vuelta. Vijf jaar na de Tour komt het peloton weer naar Utrecht.
2020 wordt het jaar van de Vuelta. Vijf jaar na de Tour komt het peloton weer naar Utrecht. © Utrechts Archief
PROVINCIE UTRECHT - Nog een paar uur en dan zit 2019 erop. De afgelopen dagen kon u dagelijks op het nieuws terugblikken in onze jaaroverzichten. Vandaag de laatste in deze serie. Daarin kijken we niet terug, maar blikken we vooruit. Wat kunt u volgend jaar allemaal verwachten in onze provincie?
Sommige mensen hoopten vurig op het Songfestival. Dat zou hét grootste Utrechtse evenement van het jaar moeten worden. Maar de keuze viel op Rotterdam. Dus moeten we het dit jaar 'slechts' doen met de Vuelta-start. Niet te vergelijken met het Songfestival, qua internationale belangstelling dan. En ook de Tour de France van vijf jaar geleden is een behoorlijke maat groter dan de Spaanse wielerronde.
Toch zullen alle Utrechters komende augustus iets meekrijgen van de Vuelta-start. De organisatie zegt dat 'honderden enthousiastelingen' zich al hebben aangemeld om als vrijwilliger het evenement in goede banen te leiden. Maar dat is nog niet genoeg: er zijn in totaal duizend mensen nodig, alleen al in de stad Utrecht. Het peloton gaat na de Domstad ook naar plaatsen als Amersfoort, Rhenen, Zeist en de heuvelrug.
Niet alleen wordt het spannend of de Vuelta-start soepel verloopt, en wie de Utrechtse etappes op zijn naam zal schrijven, ook vanuit een politiek/financiële invalshoek heeft de wielrenwedstrijd een spanningselement. Zowel in de provinciepolitiek als bij de Utrechtse gemeenteraad zijn zorgen dat de Vuelta te weinig geld gaat opleveren.

BOUWEN EN OPLEVEREN

De stad Utrecht is volop in ontwikkeling; zeker in het centrum lijkt op iedere straathoek wel een bouwproject bezig te zijn. In 2020 worden een paar van die projecten afgerond. Zo gaat de singel in september 'open'. Dat wil zeggen: het laatste ontbrekende stukje bij de Catharijnesingel wordt volgegooid met water, waardoor het mogelijk is een volledig rondje te varen. Een mijlpaal, want het was al in 1997 dat de gemeente besloot om de in de jaren 70 gedempte delen van de singel weer te openen.
Een rondje varen door de singel, vanaf september volgend jaar kan het écht.
Een rondje varen door de singel, vanaf september volgend jaar kan het écht. © CU2030

AMERSFOORT

In Amersfoort staan vooral op het gebied van verkeer een aantal dingen te gebeuren. Zo worden auto's vanaf 2020 geweerd uit de binnenstad. De gemeente hoopt dat het centrum op die manier nog meer een plek wordt waar mensen graag verblijven. Ook moet het de luchtkwaliteit verbeteren. Volgend jaar begint Amersfoort bovendien met de aanleg van de westelijke rondweg, waarover de afgelopen jaren heel veel werd gediscussieerd door de lokale politiek.
Terug naar Utrecht: daar wordt 13 maart de nieuwe bibliotheek feestelijk geopend in het voormalige postkantoor aan de Neude. Naast de bieb wordt in het iconische gebouw ook al heel lang gewerkt aan de komst van een fietsenstalling, winkels en horeca.
Ook wordt het een spannend jaar voor de Uithoflijn. Hoewel de eerste ritten eind 2019 al zijn verreden, zal volgend jaar pas echt blijken of de tramverbinding naar de universiteitswijk een succes wordt. De kritiek op de Uithoflijn was de afgelopen tijd niet mis: er zijn soms technische problemen met trams en buurtbewoners maken zich zorgen over gevaarlijke spoorovergangen. Bovendien kostte de aanleg van de lijn vanwege vertragingen veel meer geld dan verwacht.
Op Utrecht Centraal wordt volgend jaar dan eindelijk het langverwachte XL-reisinfoscherm neergezet. Veel nostalgische reizigers verlangen terug naar het oude vertrouwde 'klapperbord' dat vroeger in de stationshal hing. Het nieuwe scherm wordt uiteraard digitaal. Ook nieuw in 2020 is een herinneringsplek op het 24 Oktoberplein. Die moet 18 maart klaar zijn, precies een jaar na de verschrikkelijke schietpartij die vier levens kostte.
Op het 24 Oktoberplein komt volgend jaar een herdenkingsplek voor de tramaanslag.
Op het 24 Oktoberplein komt volgend jaar een herdenkingsplek voor de tramaanslag. © Artist impression

RECHTSZAAK

In dezelfde maand begint in de rechtbank de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Gökmen T. Hij heeft al schuld bekend, maar toch belooft het een heel spannende zitting te worden. Niet alleen wordt de straf van T. bepaald, ook hopen veel nabestaanden dat hij zijn gezicht laat zien in de rechtbank. Onlangs schitterde T. in de rechtbank door afwezigheid. Hij zou zich voorafgaand aan een zitting hevig hebben verzet tegen het transport naar de rechtbank. Dat hij niet met harde hand naar het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht werd gebracht, desnoods in een dwangbuis, leidde bij veel mensen tot verontwaardiging.
Een andere rechtszaak die mogelijk nog veel spannender gaat worden: is die tegen de onlangs in Dubai opgepakte Ridouan T. en zijn bende. Ook wel bekend als het Marengo-proces. De uit Vianen afkomstige T. heeft volgens het OM leiding gegeven aan een drugsbende die omschreven kan worden als 'geoliede moordmachine'.
Over 'Marengo' kan inmiddels een vuistdik boek worden geschreven. Of zelfs een Lord of the Rings-achtige trilogie. Zeker toen het OM met kroongetuige Nabil B. op de proppen kwam. De Utrechter is bereid onthullende informatie over de bende te geven, in ruil voor strafvermindering. Maar na het bekendmaken van dat nieuws werd opeens zijn onschuldige broer en daarna zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. In totaal staan in het Marengo-proces zestien verdachten terecht. Het dreigt een even spectaculaire als weerzinwekkende rechtszaak te worden.

NOG MEER RECHTBANKNIEUWS

Andere rechtszaken die in 2020 met veel belangstelling gevolgd zullen worden: Bart B. staat terecht voor de moord op zijn vriendin Miranda Zitman, de kapster uit Soest. Verder hoort Lorenzo S. volgend jaar welke straf hij krijgt. Hij zou zijn 23-jarige vriendin Dunja dodelijk hebben mishandeld in de Utrechtse Campus Max-flat. Ook wil het OM beginnen aan de grote strafzaak tegen de criminele motorbende Caloh Wagoh. Tot slot buigt de Hoge Raad zich nogmaals over de zaak-Anne Faber. Centrale vraag is: zijn alle processen, in het bijzonder die rond de aanhouding van Michael P. wel volgens de richtlijnen verlopen? Zo nee, dan moet een andere rechter zich opnieuw over de zaak buigen.
Agenten bij het huis van de overleden Miranda uit Soest. Volgend jaar hoort haar partner Bart B. of hij schuldig wordt bevonden aan moord.
Agenten bij het huis van de overleden Miranda uit Soest. Volgend jaar hoort haar partner Bart B. of hij schuldig wordt bevonden aan moord. © Caspar Huurdeman

NIEUWE REGELS

Genoeg over de rechtszaken: in 2020 zijn er ook enkele nieuwe regeltjes waarmee Utrechters rekening moeten houden. Zo gaat de maximumsnelheid op de snelwegen vanaf 16 maart omlaag naar 100 per uur. Het kabinet wil op die manier de stikstofcrisis aanpakken. Ook wordt in de Domstad vanaf 1 januari de ja-ja-sticker ingevoerd. Dat betekent dat huishoudens geen reclame en huis-aan-huiskranten krijgen, tenzij er zo'n sticker op de brievenbus zit.
De provincie wordt volgend jaar ook weer iets rookvrijer. Vanaf augustus is het verboden een sigaret op te steken op schoolpleinen. Supermarkten mogen per 1 juli sigarettenpakjes niet meer in het zicht van klanten leggen. Vanaf januari 2021 geldt die regel ook voor andere winkels.
2019 was het jaar van de stakingen. Zeker in het najaar stond het Malieveld in Den Haag bijna wekelijks vol met mensen die aandacht wilden voor hun beroepsgroep. Ook voor 2020 zijn al diverse protesten aangekondigd. Eind januari zijn leraren van plan het werk neer te leggen. Ook de boeren hebben al gezegd dat ze opnieuw protesten voorbereiden.
De boze boeren zijn ook van plan in 2020 weer van zich te laten horen.
De boze boeren zijn ook van plan in 2020 weer van zich te laten horen. © ANP

SPORT

Op sportgebied is de al eerder genoemde Vuelta natuurlijk hét hoogtepunt. Maar er gebeurt meer. Zo hopen enkele Utrechtse sporters te schitteren op de Olympische Zomerspelen die 24 juli beginnen in Tokio.
Dafne Schippers is de belangrijkste Utrechtse troef. De 27-jarige sprintster aast op een gouden medaille. Hoewel ze al jaren bekendstaat als een van de beste hardloopsters ter wereld, won ze nog nooit goud op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden kwam ze in Peking niet verder dan zilver op de 200 meter. Schippers is al maandenlang volop in training voor Tokio. Op Instagram post ze regelmatig foto's die ze vergezelt van de hashtag #RoadtoTokyo.
In de schaduw van Schippers gaan nog meer Utrechters naar hét grootste sportevenement van de wereld. Zo kwalificeerde de geboren en getogen Amersfoortse schoonspringster Celine van Duijn zich afgelopen zomer al. Ook de voetbalvrouwen gaan naar de Spelen. Dat betekent dat bijvoorbeeld de Nieuwegeinse Sari van Veenendaal en de IJsselsteinse Shanice van de Sanden hopen op een plekje in de selectie.
Sharon van Rouwendaal uit Soest gaat proberen haar gouden medaille op de 10 kilometer zwemmen te verdedigen. Ook zwemcollega Jesse Puts uit Utrecht heeft zich al gekwalificeerd voor Tokio.
Voor het eerst in zes jaar kan ook de voetbalkoorts weer toeslaan. Na twee gemiste eindtoernooien gaat Oranje weer eens meedoen aan het EK, dat 12 juni begint. De verwachting is dat Matthijs de Ligt uit Abcoude de enige Utrechter zal zijn in de selectie, mits hij de komende maanden fit blijft natuurlijk. De Utrechtse burgemeester heeft al aangekondigd dat hij graag ziet dat inwoners op grote schermen in de stad kunnen kijken naar de wedstrijden van Oranje.
Slaat komende zomer de Oranje-koorts weer toe?
Slaat komende zomer de Oranje-koorts weer toe? © Caspar Huurdeman
Al met al belooft 2020 weer een interessant nieuwsjaar te worden. Wij gaan ons best doen iedereen zo goed, duidelijk en evenwichtig mogelijk op de hoogte te houden van alle gebeurtenissen in onze provincie. Zien wij iets over het hoofd? Schroom niet ons te mailen via nieuws@rtvutrecht.nl, of stuur een appje naar ons Whatsapp-nummer 06-16141218.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.