Opwinding in Ouwehands: de panda's hebben het met elkaar gedaan!

© Ouwehands Dierenpark
RHENEN - De langverwachte eerste paring tussen de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya is eindelijk een feit, meldt Ouwehands Dierenpark. "De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of het een succesvolle paring is geweest."
De verzorgers werkten sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 toe naar dit moment. Voor én achter de schermen werden meerdere maatregelen getroffen om een paring te stimuleren. Zo werd urine van de dieren in elkaars verblijf verspreid, kreeg het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd en werd hij getraind om op zijn achterpoten te staan zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.
Vorig jaar bleek Xing Ya ondanks alle inspanningen nog te speels om te paren, zoals te zien in onderstaande reportage.

COMPLEX

De voortplanting van de reuzenpanda is complex, onder meer doordat vrouwtjes maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar zijn. "Eind vorige week bleek uit de hormoonbepaling dat Wu Wen er klaar voor was. Vanaf dit moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda's te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf", aldus de dierentuin.

BEDREIGDE DIERSOORT

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog 1.864 reuzenpanda's in het wild leven. Ouwehands Dierenpark hoopt een bijdrage aan het fokprogramma te kunnen leveren. "Fok van reuzenpanda's is belangrijk voor het genetisch en demografisch gezond houden van de populatie", aldus de dierentuin.
Als er in Nederland een jong wordt geboren, mag Ouwehands dat vier jaar houden. Daarna gaat het dier naar de pandaopvang in China waar Wu Wen en Xing Ya ook vandaan komen.
Blijdschap om parende panda's

CLAUDIA DE BREIJ

Het goede nieuws uit Rhenen heeft ook Claudia de Breij bereikt. In haar Oudejaarsconference besteedde ze aandacht aan Wu Wen en Xing Ya. Gehuld in een pandapak uitte ze behoorlijk wat kritiek op de beren. "Het enige dat we van de panda's vragen is of ze even de moeite willen doen om zo'n klein, schattig, dierentuinkaartjesverkopend babypanda'tje te maken", zei de Utrechtse cabaretière. "Maar doen de panda's dat? Nee hè mensen, nee. Ze zijn nog te lui om te neuken."
Vandaag laat De Breij weten dat het paringsnieuws haar een geluksgevoel bezorgd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.