CDA-Kamerlid: 'Minister moet Utrecht dwingen te bouwen in Rijnenburg'

© Google Maps
UTRECHT - De minister moet Utrecht verplichten om op korte termijn te gaan bouwen in Polder Rijnenburg. Dat wil het Tweede Kamer-lid Erik Ronnes (CDA). Hij heeft vandaag een motie ingediend met die strekking. Daarmee gaat hij in tegen de plannen van het college van B&W in Utrecht. Dat wil de komende twintig jaar vooral inzetten op het opwekken van duurzame energie.
Ronnes benadrukt dat Utrecht in 2001 de polder gekregen heeft bij een gemeentelijke herindeling om er woningen te bouwen. Hij vindt dat in en rond Utrecht sprake is van een hoge druk op de woningmarkt. Daarbij geeft hij aan dat Rijnenburg verlichting kan geven op de woningmarkt in een gebied in de driehoek Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Bouwen is wat hem betreft dus van nationaal belang.
Leg de zonnepanelen op het dak, dan sla je twee vliegen in één klap.
Erik Ronnes (Tweede Kamer CDA)
Het Kamerlid stelt verder vast dat overleg tussen de minister en Utrecht tot nu toe weinig heeft opgeleverd. Eerder deze maand maakten wethouders Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en Klaas Verschuure (D66) bekend dat ze de komende twintig jaar vooral willen inzetten op windmolens en zonneparken in de polder. Volgens Verschuure kan er van woningbouw vooralsnog geen sprake zijn omdat het gebied dan eerst ontsloten moet worden. Er moeten wegen aangelegd worden en een OV-verbinding, bij voorkeur een tram.

DIKKE STREEP

De motie komt hoogstwaarschijnlijk dinsdag in stemming in de Tweede Kamer. Als hij wordt aangenomen is dat een dikke streep door de plannen van Utrecht. Vorige week stelde Ronnes al vragen over het onderwerp aan de minister. Daarin geeft hij aan dat projectontwikkelaars staan te springen om te beginnen in de polder. Ze zouden bereid zijn een deel van de kosten voor de ontsluiting voor hun rekening te nemen. Volgens hem sluit woningbouw een duurzame toekomst voor de polder niet uit. Ronnes: "We willen dat het duurzame woningbouw wordt in Rijnenburg. Leg de zonnepanelen op het dak, dan sla je twee vliegen in één klap."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.