RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts college naar Den Haag: 'Niet bouwen in Polder Rijnenburg zonder openbaar vervoer'

UTRECHT - Het college van Utrecht moet naar Den Haag om te zeggen dat er niet gebouwd kan worden in Polder Rijnenburg. Die opdracht kreeg het college vandaag van een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad. De opdracht was verpakt in een motie, die werd ingediend door de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie. De complete oppositie stemde tegen.

De opdracht is een reactie op de commotie die is ontstaan over de plannen van het college om in de polder windmolens en zonnepanelen te plaatsen. De polder is bedoeld om enkele tienduizenden woningen in te bouwen. Maar die bouw zou pas moeten beginnen na 2030. Tot die tijd is het een pauze-landschap. In de plannen van het college blijven de windmolens tot minimaal 2042 staan waardoor bouwen in het gebied lastiger wordt, volgens de oppositie, ook na 2030.

TWEEDE KAMER
Ook de Tweede Kamer bemoeit zich met de discussie. Daar zijn moties ingediend die er juist voor moeten zorgen dat er wel snel gebouwd wordt in de polder. De landelijke CDA roept de minister op om Utrecht te dwingen om te gaan bouwen in de polder. De lokale VVD in Utrecht kwam juist vandaag met een tegenvoorstel voor de polder. In dat voorstel ligt de nadruk op het bouwen van woningen, en is er ook ruimte voor zonnepanelen. Maar in dit plan staan geen windmolens.

Het argument van met name D66 en GroenLinks om niet te gaan bouwen in Rijnenburg is dat de polder eerst goed ontsloten moet worden met openbaar vervoer. Met goed ov kan de wijk autoluw worden. Maar de aanleg van hoogwaardig openbaar vervoer vergt veel tijd en is relatief duur. Voor de financiering is geld van het rijk dringend nodig, volgens de coalitiepartijen.


COALITIE TEGENSTELLING
Volgens de oppositie wordt met de motie een tegenstelling binnen de coalitie duidelijk: D66 wil wel graag bouwen in Rijnenburg, GroenLinks is tegen. Dimitri Gillissen (VVD): "De Utrechtse coalitie probeert de interne meningsverschillen te bezweren met een nietszeggende motie over Rijnenburg. Gelukkig trapt geen enkele andere partij in deze opzichtige truc." Met dat laatste duidt de VVD op het feit dat de complete oppositie tegen de motie stemde.

CDA'er Sander van Waveren noemde de motie "warrig en onduidelijk". Wethouder Klaas Verschuure (D66) reageerde juist enthousiast op de motie, hij vindt het een bevestiging van de ingezette koers van dit college.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -