RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ja-ja-sticker voor gratis kranten in Utrecht voorlopig van de baan

UTRECHT - De gemeente Utrecht mag inwoners voorlopig niet verplichten een ja-ja-sticker op hun brievenbus te plakken om het plaatselijke huis-aan-huisblad te krijgen. Het gerechtshof oordeelt in hoger beroep dat het systeem in strijd is met de persvrijheid.

In Utrecht geldt sinds 1 januari een verordening die voorschrijft dat zowel ongeadresseerde reclame als huis-aan-huisbladen alleen bezorgd mogen worden als er een ja-ja-sticker op de brievenbus is geplakt. De maatregel is bedoeld om reclamefolders terug te dringen, maar omdat de verordening ook geldt voor huis-aan-huisbladen, vreest Stadsblad Utrecht flink wat lezers kwijt te raken. Het Stadsblad stapte daarom naar de rechter.

Die zaak loopt nog, in een zogeheten bodemprocedure. Omdat dat soort zaken een tijdje kunnen duren, begon het Stadsblad ook een kort geding. Daarin werd de rechter gevraagd om de invoering van de ja-ja-sticker nog niet te laten gelden voor de huis-aan-huiskrant, totdat de rechter in de bodemprocedure tot een oordeel is gekomen.

Daar heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vandaag mee ingestemd. Het hof vindt het aannemelijk dat in de bodemprocedure geoordeeld wordt dat het systeem van de gemeente in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin vrijheid van meningsuiting en persvrijheid worden beschermd.

Door de uitspraak treedt voor Stadsblad Utrecht weer de oude situatie in werking, wat betekent dat de gratis krant bij iedereen bezorgd wordt, tenzij er een nee-nee-sticker op de brievenbus geplakt zit. De uitspraak van het hof verandert niets aan de reclamefolders: die worden nog altijd alleen bezorgd bij een ja-ja-sticker op de brievenbus.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -