Amersfoortse babbeltrucoplichter maakte misbruik van zachtaardig karakter

© RTV Utrecht
AMERSFOORT/LEUSDEN - Een onverbeterlijke babbeltruc-oplichter uit Amersfoort hangt 7 maanden cel boven het hoofd. De officier van justitie eiste vandaag 14 maanden gevangenistraf, waarvan 8 voorwaardelijk. Daar zou nog een maand bij moeten komen van een eerdere voorwaardelijjke straf. Daarnaast wil het OM dat de man, die alles heeft bekend, zich laat behandelen.
De 42-jarige Amersfoorter moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor 11 gevallen van oplichting, gepleegd tussen oktober en januari in Amersfoort en Leusden. Hij deed zich in veel gevallen voor als de zoon van een kennis of als nieuwe buurman en wist door zijn zachtaardige en vriendelijke voorkomen makkelijk hun vertrouwen te winnen. Een van de slachtoffers gaf hem zelfs een bankpas mee.

MOEDER IN ZIEKENHUIS

De Amersfoorter maakte zijn slachtoffers wijs dat hij zich had buitengesloten en dat zijn portemonee en sleutels nog binnen lagen. Hij vertelde dat zijn moeder of vrouw gewond of ernstig ziek in een ziekenhuis in Utrecht lag en dat hij had geld nodig voor de taxi of het openbaar vervoer. De slachtoffers gaven hem bedragen van 20 tot 85 euro. Met de bankpas pinde hij tegen de afspraak in 230 euro.
Een echtpaar in Amersfoort vertelde hij op Sinterklaasavond dat zijn vrouw net was bevallen en hij moeder en baby uit het ziekenhuis moest ophalen. De verdachte zou zelfs een Leusdense pastoor hebben opgelicht. Die gaf hem 50 euro, omdat zijn moeder in het ziekenhuis zou zijn opgenomen en hij met spoed naar haar toe moest.
Ik wil wel in de gevangenis blijven tot er een plek vrij is voor behandeling en beschermd wonen. Voel me alleen niet veilig door de corona.
Onverbeterlijke verdachte van babbeltrucs

ONVERBETERLIJK

De verdachte heeft een fors strafblad en is ondanks meerdere gevangenisstraffen en speciale maatregelen en begeleiding niet op het rechte pad gebracht. Uit onderzoek blijkt dat hij zwakbegaafd is en een autistische stoornis heeft. De man is bovendien drugsverslaafd en zit in de schulden. Het OM eist daarom dat hij zich voor zijn verslaving en stoornis laat behandelen.
Volgens het OM heeft de babbelaar mensen die het vaak ook niet breed hebben heel berekenend geld afhandig gemaakt. Dat maakt de zaak extra kwalijk, maar de verdachte blijkt maar weinig empathie voor zijn slachtoffers op te kunnen brengen. Ook in de rechtbank betuigde hij niet echt spijt. Een aantal van de gedupeerden eist een schadevergoeding van hem.

INTENSIEVE BEGELEIDING

De officier van justitie wil dat de Amersfoorter onder toezicht gaat wonen en meewerkt aan schuldhulpverlening en controle op drugsgebruik. Hij hield wat dit betreft tot nu toe de boot steeds af, maar zei vandaag dat hij nu inziet dat intensieve begeleiding de enige manier is om zijn gedrag te veranderen en een normaal leven zonder criminaliteit te lijden.
De rechtbank gaat over de zaak nadenken en doet over twee weken, op woensdag 13 mei, uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.