Antiracisme-protest in Utrecht zonder problemen: 'Nu eindelijk aandacht voor de boodschap'

© RTV Utrecht / Sammie Vries
UTRECHT - Ook in Utrecht is vanavond gedemonstreerd tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Naar schatting waren er vanavond ongeveer 3500 mensen aanwezig op het Jaarbeursplein. Rond 19.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar het protest te komen. Burgemeester Jan van Zanen is tevreden over het "rustige en ordelijke" verloop van de demonstratie. "Demonstreren is een recht en we hebben bewezen dat het ook kan in deze coronatijd."
De organisatie wilde voorkomen dat het te druk werd op het Jaarbeursplein en heeft daarom verschillende maatregelen getroffen. Zo werden er kruisen op de vloer gekrijt en riep de organisatie op om niet van buiten Utrecht naar het Jaarbeursplein te komen. De demonstratie was via RTV Utrecht live te volgen.
Burgemeester Jan van Zanen laat weten dat de demonstratie "rustig en ordelijk" verlopen is. "Mijn complimenten aan de organisatie en aan alle mensen van de hulpdiensten. Ook de deelnemers toonden voorbeeldig gedrag, waarbij ze demonstreerden en zich tegelijkertijd aan de regels hielden. Ik vond het indrukwekkend hoe ze dat deden."
Van Zanen bekeek de demonstratie vanuit het Utrechtse gemeentehuis. "Ik heb het van begin tot eind gevolgd en kon vanuit die plek mijn werk het beste doen."
"Het gaat goed in Utrecht", aldus RTV Utrecht-verslaggever Kees Hoogendijk tijdens de demonstratie. Politie en gemeente zijn tevreden over het verloop. Ook organisator Keti Koti Utrecht laat weten tevreden te zijn. "Alles is vol, maar iedereen houdt zich netjes aan de regels. Nu is er eindelijk aandacht voor de boodschap en niet alleen voor corona."
Eerder liet de organisatie al weten het belangrijk te vinden dat de boodschap niet "ondergesneeuwd raakt door andere zaken". Eerder deze week was het tijdens demonstraties in Rotterdam en Amsterdam te druk, waardoor er niet altijd anderhalve meter afstand werd gehouden. Dat zorgde voor veel discussie en kritiek op onder meer de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
De demonstratie op het Jaarbeursplein.
De demonstratie op het Jaarbeursplein. © RTV Utrecht / Sammie Vries
Rond 18.00 stroomt het Jaarbeursplein vol.
Rond 18.00 stroomt het Jaarbeursplein vol. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

HARD NODIG

Leroy Lucas van Keti Koti Utrecht vindt deze demonstratie hard nodig. "Mensen zijn ontevreden, boos en kwaad. Na de beelden van George Floyd zegt men: genoeg is genoeg, ook hier in Nederland."
Organisator Leroy Lucas spreekt de menigte toe op het Jaarbeursplein.
Organisator Leroy Lucas spreekt de menigte toe op het Jaarbeursplein. © RTV Utrecht / Sammie Vries
Zelf heeft hij meer dan eens te maken gehad met discriminatie. "Dan gaat het om een huis of een baan die ik niet krijg. Dat terwijl ik op tig banen solliciteer waar ik de papieren voor heb. Als je uit mijn gemeenschap komt, weet je dat dit al langere tijd een probleem is. We benoemen het niet alleen, er zijn ook genoeg rapporten die aangeven dat dit een probleem is. Kijk naar de Belastingdienst een paar weken geleden (die gaf toe etnisch te profileren, red.). Je moet ons geloven als we zeggen dat dit een probleem is."

MAATREGELEN

Om te voorkomen dat het te druk wordt, vroeg de organisatie deelnemers om altijd de anderhalve meter afstand in acht te nemen, een mondkapje en handschoenen te dragen en niet met het openbaar vervoer te komen. "Kies een protest uit dat dicht bij jouw woonplaats in de buurt is, volg instructies van onze ordedienst, was of desinfecteer je handen regelmatig, nies en hoest in je elleboog en kom niet naar het protest als je klachten hebt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.