Houtense Anja en Wim bouwen boerderij voor pleegkinderen

HOUTEN - Er wordt nog druk gebouwd bij boerderij De Grote Geer in Houten. Het gebouw wordt deels in oude luister hersteld en wordt een gezinshuis waar Wim Diepeveen en zijn vrouw Anja Reijersen van Buuren in totaal tien pleegkinderen willen opvangen.
"We doen dit al 20 jaar", zegt Wim. "In eerste instantie was ik huiverig, maar omdat we samen moeite hadden om kinderen te krijgen zijn we toch een cursus gaan volgen. Halverwege die dag was ik om en zijn we anno 2020 42 kinderen verder."
Uiteindelijk kregen Wim en Anja alsnog drie zonen. "Maar altijd hebben we pleegkinderen in ons gezin gehad. Dat zijn allemaal kinderen met een rugzakje, maar we voelen het als onze plicht ze zo goed en kwaad als het kan op te voeden zodat ze op eigen benen kunnen staan."
De Grote Geer staat nog in de steigers
Met de enorme boerderij die nu gebouwd wordt in Houten gaan ze dus een stap verder. Ruimte voor nog meer kinderen. "Onze eerste pleegzoon heeft inmiddels zelf kinderen. Met de meesten is het allemaal goed gekomen. Maar dat geldt niet voor allemaal. Maar we doen wat we kunnen."
Landelijk is er een groot tekort aan opvangplekken. Het zorgt ervoor dat nu al vanuit het hele land aanvragen komen om kinderen bij het gezin op adem te laten komen. Soms voor een paar maanden, soms jarenlang. "Maar we overleggen altijd met onze kinderen of een pleegkind bij ons past. Zeker als een kind net bij ons is gaat daar veel aandacht naar uit. Dat is soms best pittig voor de anderen."
Zoon Maurice weet niet beter of hij heeft pleegbroertjes en pleegzusjes. "Ik vind het echt heel mooi dat mijn ouders nu echt alles opgeven om dit gezinshuis van de grond te krijgen. Het maakt me trots."
Op het terrein komt ook een klein buurtcentrum. Bedoeld om de buurtbewoners bij de woonboerderij te betrekken. "Ik zie nu al buren even kijken hoe het gaat. Wellicht kunnen ze in de toekomst een rol spelen in het geheel. Dat komt vast goed!"
De Grote Geer in Houten
De Grote Geer in Houten © RTV Utrecht / Mark van der Wel
De Grote Geer opent begin volgend jaar de deuren. Maar Wim en Anja zijn nog op zoek naar sponsors voor een deel van de inboedel. Meer informatie is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.